Sinds de start van de Aftersales Monitor in 2009 werden niet zoveel bezoeken aan de werkplaats geteld en dat resulteert met 3,86 miljard euro in het hoogste omzetniveau sinds 2012. Van het totale rijdende wagenpark (exclusief leaseauto’s) werd afgelopen jaar aan 83 procent onderhoud of een reparatie uitgevoerd, hetgeen neerkomt circa 6 miljoen personenauto’s. 

Elektrificatie

Rai Vereniging voorzitter Steven van Eijck: "In 2015 en 2016 zagen we een flinke toename van het onderhoud aan auto’s. Een inhaalslag van de verloren crisisjaren toen automobilisten het onderhoud aan hun auto uitstelden. De onderhoudsmarkt lijkt zich nu te stabiliseren, maar voor hoe lang. Met de opkomende elektrificatie en groeiende connectiviteit staat de onderhoudsmarkt voor een nieuwe uitdaging." 

Van APK naar APK

Volgens Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van Bovag, zijn deze cijfers goed nieuws voor alle autobedrijven: "De Aftersales Monitor toont dat dealers in toenemende mate auto’s van oudere bouwjaren in onderhoud hebben en dat onafhankelijke autobedrijven ook steeds meer jongere modellen in de werkplaats mogen begroeten. En hoewel we nog steeds vaak achterstallig onderhoud tegenkomen en automobilisten die slechts van APK naar APK rijden, is het bemoedigend dat meer en meer mensen kennelijk het belang van regelmatig onderhoud inzien." 

Bestedingen afgenomen

De bestedingen van particulieren en kleine ondernemers aan auto-onderhoud en -reparaties zijn de afgelopen jaren flink afgenomen. In 2010 besteedden eigenaren van auto’s van 4 tot 6 jaar oud gemiddeld 728 euro per jaar, tegen 527 euro vorig jaar, oftewel 38 procent minder. Voor een auto van maximaal 3 jaar oud was dit verschil zelfs 48 procent. In totaal werd in 2017 gemiddeld per jaar 513 euro in de werkplaats gespendeerd en dat is iets minder dan het jaar ervoor toen gemiddeld 529 euro werd uitgegeven.