Voor de derde keer in korte tijd leggen medewerkers van DAF het werk neer. De fabriek in Born van VDL Nedcar, staakt voor de tweede keer. Ook de bedrijven uit de regio Nijmegen staken voor de tweede keer.

Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal zegt: ‘De medewerkers hebben na de massale stakingsbijeenkomsten van vorige week, geen enkel voorstel van de FME voorbij zien komen. Daarom hebben onze leden bij DAF, VDL Nedcar en uit de regio Nijmegen opnieuw gekozen om te staken. Ze roepen daarmee hun werkgevers op om kleur te bekennen en zich uit te spreken voor een goede en aantrekkelijke cao. Met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% voor iedereen en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Dat is absoluut noodzakelijk om de metaal aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor de nieuwe generatie metaalwerkers.’  

Generatiepact

Er wordt gestaakt door leden van FNV Metaal, CNV Vakmensen, VHP2 en De Unie. Behalve een goede loonsverhoging, eisen ze ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector. Op die manier kunnen ouderen juist gezond de eindstreep halen en hun kennis kunnen overdragen. ‘In een vitale, aantrekkelijke sector moet je een vast contract kunnen krijgen voor structureel werk en komt er een einde aan de doorgeslagen flexibilisering. Ook hoort hoger personeel een goede loonsverhoging te krijgen, want schaars technisch personeel moet behouden blijven voor de metaalsector’, aldus Bolster.  

Petitie

Een paar honderd werknemers van Thales, producent van defensie- en luchtvaartsystemen, overhandigen vandaag (donderdag) in Hengelo een petitie aan hun CEO. Met de petitie roepen ze hem ter verantwoording, omdat er nog altijd geen goede cao metalektro is afgesloten. Als medeonderhandelaar zit CEO Gerben Edelijn aan tafel en heeft dus direct invloed op de cao-onderhandelingen voor de grootmetaal.
De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Thales, Fokker, ASML, DAF, Siemens, Scania, en Damen Shipyard.