De directie van VDL Nedcar wil dat het personeel, inmiddels meer dan 7.000 man, op de zaterdagen in september komt werken om de al opgelopen achterstand in te lopen. Het Limburgse autobedrijf wil daarmee een betrouwbare partner blijven voor de BMW-groep.

Maar de vakbonden wijzen op de al bestaande problemen met de hoeveelheid werk: "De medewerkers willen niet verplicht overwerken. De werkdruk is al hoog. Mocht de directie van VDL Nedcar toch doorzetten, dan roepen wij op verzoek van onze leden een overwerkstaking uit", stelt FNV-bestuurder Karel-Jan Kivits in De Limburger. Ook de ondernemingsraad staat kritisch tegenover verplicht overwerk op zaterdag.

VDL Nedcar heeft eerder wel intern gecommuniceerd dat 2019 een wat rustiger jaar moet worden, met minder overwerk en meer rust voor de werknemers, meldt het Financieel Dagblad. De autofabrikant is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en heeft volop geïnvesteerd in personeel en productielijnen. Dat heeft de winst van moederbedrijf VDL ook danig onder druk gezet, werd onlangs gemeld.

De autoproductie bij VDL in Born telt nu 7.081 werknemers, bijna vijf keer zoveel als de 1.500 in 2012 toen de VDL Groep de autofabrikant overnam van Mitsubishi.