11 mln groeikapitaal voor carbon black-proces Black Bear

De Nederlandse scale-up Black Bear gaat zijn carbonisatieproces ‘versleten band naar carbon black’ opschalen dankzij een investering van elf miljoen euro. Black Bear heeft een carbonisatieproces ontwikkeld dat onder meer de carbon black (recovered carbon black of rCB) terugwint uit versleten autobanden.

11 mln groeikapitaal voor carbon black-proces Black Bear

Elk jaar komen er anderhalf miljard versleten autobanden bij in de wereld en de meerderheid ervan wordt gedumpt of verbrand. Hierdoor komen enorme hoeveelheden CO2 vrij en waardevolle grondstoffen gaan verloren. Om dit wereldwijde bandenprobleem op te lossen heeft Black Bear een carbonisatieproces ontwikkeld dat carbon black terugwint (rCB) uit de versleten autobanden. Het bedrijf in Nederweert heeft nu met succes een financiering van elf miljoen euro binnen gehaald om het proces verder te verfijnen en de technologie wereldwijd uit te rollen.  

Vier nieuwe investeerders

Er treden vier nieuwe investeerders toe: ING Sustainable Investments, de in Nederland gevestigde investeerders 5square en Social Impact Ventures plus het conglomeraat SCG Chemicals uit Thailand. "Dit nieuwe consortium brengt veel meer dan alleen nieuw kapitaal", aldus ceo Martijn Lopes Cardozo van Black Bear. "Het zijn strategische partners die een belangrijke rol zullen spelen in de verdere groei van het bedrijf." De al bestaande investeerders Chemelot Ventures en DOEN Participaties, deden ook mee aan deze ronde.

De eerste fabriek op industriële schaal is gevestigd in Nederweert en is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en de Kargro Groep, een belangrijke bandeninzamelaar. Per jaar kan deze installatie meer dan een miljoen afvalbanden omzetten in vijfduizend ton hoogwaardige carbon black, vijfduizend ton biobrandstof, drieduizend ton staal en één megawattuur groene stroom. Carbon Black is een essentieel materiaal in de productie van autobanden, rubberproducten, inkt en verf en als grondstof bij het maken van hun poedercoatings. 

AkzoNobel is klant

Mark Weustink van ING Sustainable Investments: "Het is opmerkelijk dat Black Bear in staat is van oude banden een zeer waardevol product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens het proces genereren ze ook energie waardoor ze meer energie genereren dan verbruiken. Met het circulaire model zorgt Black Bear voor echte verandering in de wereld, dat is al zichtbaar door het Black Bear feit al grote klanten heeft geworven zoals AkzoNobel."  

Over Black Bear

Black Bear Carbon BV is een Nederlandse scale-up opgericht in 2010 en heeft een uniek, CO2-negatief proces ontwikkeld voor het produceren van ’s werelds eerste cradle-to-cradle gecertificeerd carbon black. Het doel van het bedrijf op de lange termijn is om alle afvalbanden te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Elk jaar belanden anderhalf miljard banden op de vuilstort of worden verbrand, waarbij enorme hoeveelheden waardevolle grondstoffen verloren gaan.

11 mln groeikapitaal voor carbon black-proces Black Bear - Automobielmanagement.nl

11 mln groeikapitaal voor carbon black-proces Black Bear

De Nederlandse scale-up Black Bear gaat zijn carbonisatieproces ‘versleten band naar carbon black’ opschalen dankzij een investering van elf miljoen euro. Black Bear heeft een carbonisatieproces ontwikkeld dat onder meer de carbon black (recovered carbon black of rCB) terugwint uit versleten autobanden.

11 mln groeikapitaal voor carbon black-proces Black Bear

Elk jaar komen er anderhalf miljard versleten autobanden bij in de wereld en de meerderheid ervan wordt gedumpt of verbrand. Hierdoor komen enorme hoeveelheden CO2 vrij en waardevolle grondstoffen gaan verloren. Om dit wereldwijde bandenprobleem op te lossen heeft Black Bear een carbonisatieproces ontwikkeld dat carbon black terugwint (rCB) uit de versleten autobanden. Het bedrijf in Nederweert heeft nu met succes een financiering van elf miljoen euro binnen gehaald om het proces verder te verfijnen en de technologie wereldwijd uit te rollen.  

Vier nieuwe investeerders

Er treden vier nieuwe investeerders toe: ING Sustainable Investments, de in Nederland gevestigde investeerders 5square en Social Impact Ventures plus het conglomeraat SCG Chemicals uit Thailand. "Dit nieuwe consortium brengt veel meer dan alleen nieuw kapitaal", aldus ceo Martijn Lopes Cardozo van Black Bear. "Het zijn strategische partners die een belangrijke rol zullen spelen in de verdere groei van het bedrijf." De al bestaande investeerders Chemelot Ventures en DOEN Participaties, deden ook mee aan deze ronde.

De eerste fabriek op industriële schaal is gevestigd in Nederweert en is een samenwerkingsverband tussen Black Bear en de Kargro Groep, een belangrijke bandeninzamelaar. Per jaar kan deze installatie meer dan een miljoen afvalbanden omzetten in vijfduizend ton hoogwaardige carbon black, vijfduizend ton biobrandstof, drieduizend ton staal en één megawattuur groene stroom. Carbon Black is een essentieel materiaal in de productie van autobanden, rubberproducten, inkt en verf en als grondstof bij het maken van hun poedercoatings. 

AkzoNobel is klant

Mark Weustink van ING Sustainable Investments: "Het is opmerkelijk dat Black Bear in staat is van oude banden een zeer waardevol product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens het proces genereren ze ook energie waardoor ze meer energie genereren dan verbruiken. Met het circulaire model zorgt Black Bear voor echte verandering in de wereld, dat is al zichtbaar door het Black Bear feit al grote klanten heeft geworven zoals AkzoNobel."  

Over Black Bear

Black Bear Carbon BV is een Nederlandse scale-up opgericht in 2010 en heeft een uniek, CO2-negatief proces ontwikkeld voor het produceren van ’s werelds eerste cradle-to-cradle gecertificeerd carbon black. Het doel van het bedrijf op de lange termijn is om alle afvalbanden te verwerken tot waardevolle grondstoffen. Elk jaar belanden anderhalf miljard banden op de vuilstort of worden verbrand, waarbij enorme hoeveelheden waardevolle grondstoffen verloren gaan.