ANWB: 13 procent filegroei in derde kwartaal

De filezwaarte in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 13 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB, gemeten op het totale Nederlandse wegennet. Vooral in de maand juli stonden er fors meer files dan vorig jaar.

Rekeningrijden personenauto’s in 2026: transportbranche blij

Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door uitzonderlijk mooi zomerweer. Dat zorgde voor veel recreatieverkeer. Op de wegen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant maar ook in Limburg was het daardoor veel drukker vergeleken met de matige zomer van 2017. Overdag maar ook gedurende het weekend stroomde het verkeer op deze wegen veel minder door. Ook de vele bermbranden zorgden voor extra oponthoud op de wegen.

De filezwaarte in 2018 is tot nu toe zo’n 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat is vooral merkbaar bij de grootste knelpunten in het Nederlandse wegennet. Automobilisten die dagelijks onderweg zijn op de A27 Utrecht – Breda, de A4 Amsterdam-Rotterdam, de A58 Breda-Eindhoven en op de A15 Rotterdam-Gorinchem zullen dit ervaren.

Het komende kwartaal wordt naar verwachting het drukste van het jaar, volgens de ANWB. Rijden in het donker onder slechte weersomstandigheden zorgt in de herfst voor veel verkeershinder.

ANWB: 13 procent filegroei in derde kwartaal - Automobielmanagement.nl

ANWB: 13 procent filegroei in derde kwartaal

De filezwaarte in Nederland is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen met 13 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB, gemeten op het totale Nederlandse wegennet. Vooral in de maand juli stonden er fors meer files dan vorig jaar.

Rekeningrijden personenauto’s in 2026: transportbranche blij

Het afgelopen kwartaal werd gekenmerkt door uitzonderlijk mooi zomerweer. Dat zorgde voor veel recreatieverkeer. Op de wegen in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant maar ook in Limburg was het daardoor veel drukker vergeleken met de matige zomer van 2017. Overdag maar ook gedurende het weekend stroomde het verkeer op deze wegen veel minder door. Ook de vele bermbranden zorgden voor extra oponthoud op de wegen.

De filezwaarte in 2018 is tot nu toe zo’n 20 procent hoger dan vorig jaar. Dat is vooral merkbaar bij de grootste knelpunten in het Nederlandse wegennet. Automobilisten die dagelijks onderweg zijn op de A27 Utrecht – Breda, de A4 Amsterdam-Rotterdam, de A58 Breda-Eindhoven en op de A15 Rotterdam-Gorinchem zullen dit ervaren.

Het komende kwartaal wordt naar verwachting het drukste van het jaar, volgens de ANWB. Rijden in het donker onder slechte weersomstandigheden zorgt in de herfst voor veel verkeershinder.