Tesla stuurde hen eerder een mail dat ze volgend jaar tussen 07.00 en 22.00 uur niet meer welkom zouden zijn. "In toenemende mate zien wij een commercieel gebruik van de supercharger in Amsterdam Zuidoost. Dit leidt in toenemende mate tot wachtrijen voor de supercharger tijdens piekuren en een onoverzichtelijke, en soms zelfs gevaarlijke (verkeers)situatie, voor klanten, werknemers, leveranciers en andere bezoekers."

Een chauffeur van Schipholtaxi stapte daarop naar de rechter omdat hij zijn Tesla in 2014 juist had gekocht vanwege de belofte dat hij die tot in lengte van dagen gratis aan de supercharger kon hangen. De Amsterdamse rechter heeft hem nu in het gelijk gesteld. "Eiser heeft terecht gesteld (…) dat hij onbelemmerd en gratis van de supercharging-locaties gebruik zou kunnen maken. Tesla heeft niet betwist dat het ervan op de hoogte was dat eiser de auto als taxi zou gebruiken."