Dat meldt RAI Vereniging op haar website. Jaarlijks leidt tellerfraude volgens Dijkstra tot een schade van 160 miljoen euro. Autokopers worden belazerd en stevig gedupeerd doordat er (auto)bedrijven zijn die verdienen aan het terugdraaien van kilometerstanden. Zo blijkt zeker één op de vijf uit Duitsland geïmporteerde auto’s een onjuiste kilometerstand te hebben. Daardoor is de auto (soms duizenden euro’s) minder waard en kan ook gevolgschade ontstaan doordat de onderhoudshistorie onduidelijk is.

Naast het eenvoudiger maken van de handhaving op het al bestaande verbod denkt Dijkstra aan het strafbaar stellen van het bezit van apparatuur om de teller terug te draaien en het adverteren daarmee. Daarnaast ziet de VVD’er het (gratis) vermelden van de kilometerstand op het vrijwaringsbewijs van de RDW als een heel logische maatregel. De politie zou wel prioriteit moeten geven aan deze hardnekkige vorm van oplichting.

RAI Vereniging is lid van de Vereniging Aanpak Tellerfraude en zet zich al geruime tijd zowel via die vereniging als individueel actief in tegen het terugdraaien van kilometertellers. De vereniging is zeer verheugd dat de motie is omarmd en dat hardere maatregelen tegen de fraudeurs volgen. Nu is minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan zet om dit handen en voeten te gaan geven. Hij komt op dit onderwerp terug bij het volgende debat over Verkeersveiligheid, dat in mei of juni zal zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding