Het zoeken naar en vinden van een geschikte koper of passende investering is niet eenvoudig. Nu gebeurt het vaak dat de account-adviseurs van Bovag toevallig vraag en aanbod weten te matchen. Om dat proces te professionaliseren is Matchmaking bedacht; een nieuwe dienst waar de leden met serieuze aan- of verkoopplannen elkaar kunnen vinden. Hun zoektocht wordt begeleid door een professionele overname-adviseur. Daarvoor werkt men samen met Alfa Consultants, waarmee Bovag ook al enkele jaren voor zijn leden de bijeenkomsten ‘Stoppen of Doorgaan’ organiseert.

Proces

De overname-adviseur ondersteunt allereerst in het opstellen van een zoekprofiel of bedrijfsprofiel. De tweede stap is om te kijken hóe het bedrijf kan worden verkocht, wat de juridische vorm is en welk vastgoed erbij hoort. Vervolgens kijkt de adviseur wat het vermogen en inkomen van de ondernemer zal zijn nadat zijn bedrijf is verkocht of aangekocht. Dan pas gaat de overname-adviseur op zoek naar een (ver)koper. Als hij deze heeft gevonden, bekijkt hij wie de belangen van de koper of verkoper kan vertegenwoordigen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding