ABN AMRO: ‘Meer faillissementen door afvlakking economie’

Dit jaar gaan naar verwachting 10 procent meer bedrijven failliet dan in 2018. Vooral autohandelaren en horecabedrijven hebben het moeilijker, zo meldt ABN AMRO in een rapport.

ABN AMRO: 'Meer faillissementen door afvlakking economie'

Volgens de onderzoekers zijn de effecten van de vertraging van de economische groei voelbaar in alle sectoren. Vooral consumentengedreven sectoren zoals de detailhandel en vrijetijdsbesteding voelen de afnemende groei van de particuliere consumptie en het dalende vertrouwen onder consumenten.

“Kleine autobedrijven missen de aansluiting met de voortschrijdende techniek”, zegt Loek Caris, sectoreconoom bij de ABN. “Auto’s zijn steeds meer rijdende computers. Kleinere garages hebben moeite die ontwikkelingen bij te houden.” In de horeca zou het gaan om een toename van 27 procent ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden, in de autoretail om 37 procent en in de landbouw 9,5 procent.

Ook voor sectoren die afhankelijk zijn van de export, zoals de industrie, heeft de teruglopende groei van de wereldhandel negatieve gevolgen. Hierin speelt de toenemende onzekerheid, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de brexit, een belangrijke rol.

Het aantal faillissementen is dit jaar nog ver verwijderd van het record in 2013. Toen gingen 63 procent meer bedrijven op de fles dan nu.

Bekijk HIER het sector rapport.

ABN AMRO: ‘Meer faillissementen door afvlakking economie’ - Automobielmanagement.nl

ABN AMRO: ‘Meer faillissementen door afvlakking economie’

Dit jaar gaan naar verwachting 10 procent meer bedrijven failliet dan in 2018. Vooral autohandelaren en horecabedrijven hebben het moeilijker, zo meldt ABN AMRO in een rapport.

ABN AMRO: 'Meer faillissementen door afvlakking economie'

Volgens de onderzoekers zijn de effecten van de vertraging van de economische groei voelbaar in alle sectoren. Vooral consumentengedreven sectoren zoals de detailhandel en vrijetijdsbesteding voelen de afnemende groei van de particuliere consumptie en het dalende vertrouwen onder consumenten.

“Kleine autobedrijven missen de aansluiting met de voortschrijdende techniek”, zegt Loek Caris, sectoreconoom bij de ABN. “Auto’s zijn steeds meer rijdende computers. Kleinere garages hebben moeite die ontwikkelingen bij te houden.” In de horeca zou het gaan om een toename van 27 procent ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden, in de autoretail om 37 procent en in de landbouw 9,5 procent.

Ook voor sectoren die afhankelijk zijn van de export, zoals de industrie, heeft de teruglopende groei van de wereldhandel negatieve gevolgen. Hierin speelt de toenemende onzekerheid, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de brexit, een belangrijke rol.

Het aantal faillissementen is dit jaar nog ver verwijderd van het record in 2013. Toen gingen 63 procent meer bedrijven op de fles dan nu.

Bekijk HIER het sector rapport.