‘Een nieuw monster op weg’ en ‘een gevaar voor de mensheid’. Zo noemden kranten de auto in het begin van de 20e eeuw, aldus de programmamakers. Niet zonder reden, zeggen ze. Ondanks verkeerslessen en voorlichtingscampagnes vallen er tienduizenden doden in het verkeer; begin jaren ’70 nog jaarlijks ruim 3000.

Symbool van vrijheid

Kijkers worden meegenomen in de nieuwigheden die in het straatbeeld verschijnen om ‘de chaos te beteugelen’: verkeerslichten, zebrapaden, parkeermeters en verkeersagenten. Ze zien ook hoe het landschap langzaamaan verandert: in het hele land verrijzen snelwegen, tunnels, aquaducten.

Ook de mooie kant van de auto komt naar toren tijdens de uitzending: de auto als symbool van vrijheid. Bepaalde vroeger de spoorweg hoe je route van A naar B ging, de auto maakt het mogelijk je te verplaatsen waar en wanneer je maar wilt.

De uitzending van de Andere Tijden-special: maandag 15 juli om 21.05 uur op NPO 2

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding