Dat meldt Bovag op haar website. Vorige week ontving Autobedrijf Otten de eerste berichten van mensen die een aanbetaling hadden gedaan op een auto waar het bedrijf helemaal niets vanaf wist. “We hebben direct aangifte gedaan en contact gezocht met Marktplaats”, vertelt Maarten Vos van Autobedrijf Otten. “Vervolgens hebben we een waarschuwing op onze website geplaatst. Toen bleek dat het om enkele tientallen gedupeerden ging, hebben we de media opgezocht.”

Markplaats handelde direct en haalde dezelfde dag de advertenties van de site af. Het lastige is alleen dat het geblokkeerde gebruikers vrij staat om een nieuw account aan te maken en daaronder hun praktijken te vervolgen. Marktplaats waarschuwt kopers regelmatig dat wanneer een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, het vaak ook niet oprecht is. De advertenties van de oplichter zagen er namelijk heel professioneel uit maar de prijs lag net wat aan de lage kant. Marktplaats raadt koper en verkoper verder aan om via de website te communiceren en niet via What’s app. Dan zijn de berichten namelijk makkelijker te monitoren dan via What’s app. Bij Autobedrijf Otten is het in de afgelopen dagen rustiger geworden maar het bedrijf blijft uiteraard alert.

Afgelopen zaterdag berichtte het televisieprogramma ‘Hart van Nederland’ over een soortgelijke oplichtmethode. Het Maastrichtse autobedrijf Mengelers heeft last van oplichters die via Marktplaats auto’s verkopen die de dealer helemaal niet te koop aanbiedt. De oplichters gebruiken foto’s van auto’s en personeel bij advertenties op Marktplaats met de naam van het autobedrijf.