Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector Aumacon heeft de negende uitgave van het Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: steeds meer garageformules kunnen bogen op de zo belangrijke landelijke dekking. 

Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

Tegelijkertijd zijn er nog fikse groeiambities. “Het aantal zelfstandige autobedrijven dat geheel op eigen kracht in de markt blijft neemt rap af,” aldus Aumacon-marktanalist Clem Dickmann tijdens de presentatie. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen bijna 3.400 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, in 2011, lag het aantal aangesloten autobedrijven nog slechts op de helft van het huidige aantal. 

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht: Dickmann: “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren aanvankelijk de belangrijkste aansluitredenen. Recente ontwikkelingen rondom telematica en aandrijvingstechniek versnellen de behoefte aan krachtenbundeling. Het solitair en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.” Na aanvankelijke groeicijfers van het aantal formuledeelnemers van meer dan 10 procent per jaar vlakt het groeitempo richting 2017 wat af naar een jaarlijkse toename van circa vijf procent. Dit jaar is er echter – evenals vorig jaar – sprake van een hernieuwde opleving. De garageformules hebben op dit moment tezamen 3.384 deelnemers aan zich verbonden. Daarbij dient te worden aangetekend dat dubbele lidmaatschappen voorkomen en dat ook steeds meer merkdealers en erkend reparateurs zich aan garageformules verbinden. Nederland telt in totaal circa achtduizend autobedrijven, waarvan er circa vijfduizend tot het universeel kanaal gerekend kunnen worden.  

Gevraagd naar de ambities voor het komend jaar komen de Nederlandse garageformules op een gezamenlijk doel uit van ruim vierduizend deelnemers – een gewenste toename van liefst 25 procent in ruim één jaar tijd. Dickmann: “De kans dat dat ook daadwerkelijk realiteit wordt is niet groot, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is. Daarbij wordt men geholpen door het veranderende sentiment; veel van de nu nog geheel onafhankelijke autobedrijven zullen hun aanvankelijke bezwaren tegenover formulegebondenheid in de komende tijd laten varen. Daarnaast ziet ook een toenemend aantal (voormalig) autodealers de universele onderhoudsmarkt als een welkome aanvulling op hun marktbereik.” 

Groei vooral in subtop

De 10 grootste formules weten tezamen al ruim tweeduizend deelnemers aan zich te binden; bijna tweederde van alle formulebedrijven in de gehele Garageformule Top-40. De groei bij de subtoppers (van plek 11 tot 20) is dit jaar echter opvallend groot. Inmiddels hebben 14 formules de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Dit laatste is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan de zakelijke markt, waaronder de leasemaatschappijen. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met de dealernetwerken van de grootste automerken. Bosch Car Service is daarbij – met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (310) en AutoProfijt (226). 19 formules noteren minder dan 50 deelnemers. Veel van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan zonder al te veel wisselingen in het vestigingenaantal; 12 formules hebben zelfs niet meer dan 20 deelnemers.    

Opvallendste groeier 

Het eerste exemplaar van de Editie 2019 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste klimmer van dit jaar: EuroRepar Car Service van de PSA Groupe. Aumacon-directeur Clem Dickmann: “De royale verdrievoudiging van het deelnemersveld van EuroRepar Car Service geeft aansluiting bij de middenmoot. Maar we mogen van deze OEM-gestuurde formule de komende jaren nog veel meer gaan verwachten. Dat men zich daarbij richt op de gehele universele onderhoudsmarkt is opmerkelijk, maar het is PSA Groupe kennelijk menens gezien de inmiddels 3.200 vestigingen in Europa, waarvan alleen al 1.400 vestigingen in thuisland Frankrijk. Kortom, een strategische keuze met opmerkelijke groeidoelstellingen.” 

Voorzitter van Bovag afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, Gerard ten Buuren (foto links), reikte het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse formulemanager Harm Nieboer van EuroRepar Car Service. De uitreiking vond op 23 september plaats in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.

Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking - Automobielmanagement.nl

Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

Onafhankelijk kennisbureau voor de mobiliteitsector Aumacon heeft de negende uitgave van het Garageformule Top-40 onderzoek gepresenteerd. Een van de conclusies: steeds meer garageformules kunnen bogen op de zo belangrijke landelijke dekking. 

Zelfstandig autobedrijf sterft uit, 14 formules met landelijke dekking

Tegelijkertijd zijn er nog fikse groeiambities. “Het aantal zelfstandige autobedrijven dat geheel op eigen kracht in de markt blijft neemt rap af,” aldus Aumacon-marktanalist Clem Dickmann tijdens de presentatie. Inmiddels hebben de Nederlandse garageformules tezamen bijna 3.400 deelnemers. Bij de eerste editie van dit onderzoek, in 2011, lag het aantal aangesloten autobedrijven nog slechts op de helft van het huidige aantal. 

Deze groeiontwikkeling komt niet onverwacht: Dickmann: “Grootschalige marktbewerking en inkoopvoordeel waren aanvankelijk de belangrijkste aansluitredenen. Recente ontwikkelingen rondom telematica en aandrijvingstechniek versnellen de behoefte aan krachtenbundeling. Het solitair en zelfstandig opererend autobedrijf gaat het steeds moeilijker krijgen.” Na aanvankelijke groeicijfers van het aantal formuledeelnemers van meer dan 10 procent per jaar vlakt het groeitempo richting 2017 wat af naar een jaarlijkse toename van circa vijf procent. Dit jaar is er echter – evenals vorig jaar – sprake van een hernieuwde opleving. De garageformules hebben op dit moment tezamen 3.384 deelnemers aan zich verbonden. Daarbij dient te worden aangetekend dat dubbele lidmaatschappen voorkomen en dat ook steeds meer merkdealers en erkend reparateurs zich aan garageformules verbinden. Nederland telt in totaal circa achtduizend autobedrijven, waarvan er circa vijfduizend tot het universeel kanaal gerekend kunnen worden.  

Gevraagd naar de ambities voor het komend jaar komen de Nederlandse garageformules op een gezamenlijk doel uit van ruim vierduizend deelnemers – een gewenste toename van liefst 25 procent in ruim één jaar tijd. Dickmann: “De kans dat dat ook daadwerkelijk realiteit wordt is niet groot, maar het geeft wel aan dat groei een strategisch issue is. Daarbij wordt men geholpen door het veranderende sentiment; veel van de nu nog geheel onafhankelijke autobedrijven zullen hun aanvankelijke bezwaren tegenover formulegebondenheid in de komende tijd laten varen. Daarnaast ziet ook een toenemend aantal (voormalig) autodealers de universele onderhoudsmarkt als een welkome aanvulling op hun marktbereik.” 

Groei vooral in subtop

De 10 grootste formules weten tezamen al ruim tweeduizend deelnemers aan zich te binden; bijna tweederde van alle formulebedrijven in de gehele Garageformule Top-40. De groei bij de subtoppers (van plek 11 tot 20) is dit jaar echter opvallend groot. Inmiddels hebben 14 formules de magische grens van meer dan 100 vestigingen bereikt, waarmee landelijke dekking gewaarborgd is. Dit laatste is belangrijk wanneer men diensten wil aanbieden aan de zakelijke markt, waaronder de leasemaatschappijen. Negen garageformules beschikken zelfs over een netwerk van meer dan 160 vestigingen, waarmee men zich qua bereik kan meten met de dealernetwerken van de grootste automerken. Bosch Car Service is daarbij – met 419 vestigingen – al jaren veruit de grootste, gevolgd door Vakgarage (310) en AutoProfijt (226). 19 formules noteren minder dan 50 deelnemers. Veel van deze kleinere formules leiden een stabiel bestaan zonder al te veel wisselingen in het vestigingenaantal; 12 formules hebben zelfs niet meer dan 20 deelnemers.    

Opvallendste groeier 

Het eerste exemplaar van de Editie 2019 werd tijdens het Nationaal Garageformule Event uitgereikt aan de opvallendste klimmer van dit jaar: EuroRepar Car Service van de PSA Groupe. Aumacon-directeur Clem Dickmann: “De royale verdrievoudiging van het deelnemersveld van EuroRepar Car Service geeft aansluiting bij de middenmoot. Maar we mogen van deze OEM-gestuurde formule de komende jaren nog veel meer gaan verwachten. Dat men zich daarbij richt op de gehele universele onderhoudsmarkt is opmerkelijk, maar het is PSA Groupe kennelijk menens gezien de inmiddels 3.200 vestigingen in Europa, waarvan alleen al 1.400 vestigingen in thuisland Frankrijk. Kortom, een strategische keuze met opmerkelijke groeidoelstellingen.” 

Voorzitter van Bovag afdeling Onafhankelijke Autobedrijven, Gerard ten Buuren (foto links), reikte het eerste exemplaar uit aan de Nederlandse formulemanager Harm Nieboer van EuroRepar Car Service. De uitreiking vond op 23 september plaats in Dauphine in Amsterdam en kwam tot stand met medewerking van BNR Nieuwsradio.