‘Keyless’ auto duurder in verzekering

Veel auto’s die uitgerust zijn met een ‘keyless-entry-systeem’ voldoen niet aan strengere regels voor de beveiliging. Dat betekent dat het een stuk moeilijker of duurder kan worden om dat soort auto’s te verzekeren.

'Keyless' auto duurder in verzekering

Die waarschuwing heeft keuringsinstantie Kiwa SCM laten horen op BNR. Volgens Kiwa is het merendeel van de nieuw verkochte auto’s uitgerust met zo’n slimme sleutel waarmee de auto zichzelf automatisch ontgrendelt zodra de ‘autosleutel’ op korte afstand is van het voertuig. Kiwa waarschuwt, net als andere instanties, dat criminelen met behulp van een apparaatje het signaal van de sleutel kunnen oppikken en verlengen en zo de auto openen. Dat is zelfs mogelijk door op korte afstand langs een voordeur te lopen waar de sleutels achter liggen. De kans dat een crimineel zich op deze manier toegang verschaft tot een auto of er mee wegrijdt is volgens Kiwa hoog.

Omdat het beveiligingssysteem makkelijk te kraken is, worden de regels aangescherpt, schrijft het Financieel Dagblad. Samen met verzekeraars, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en Kiwa heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging dit jaar aangepast. Veel verzekeraars eisen dat keurmerk voor een autoverzekering. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle modellen met keyless entry een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. Kiwa verwacht dat een kwart van de auto’s die dan getoetst worden zal worden afgekeurd. “De problemen ontstaan vooral bij modellen die al langer op de markt zijn. Die auto’s worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen”, zegt Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa, tegen het FD.

‘Keyless’ auto duurder in verzekering - Automobielmanagement.nl

‘Keyless’ auto duurder in verzekering

Veel auto’s die uitgerust zijn met een ‘keyless-entry-systeem’ voldoen niet aan strengere regels voor de beveiliging. Dat betekent dat het een stuk moeilijker of duurder kan worden om dat soort auto’s te verzekeren.

'Keyless' auto duurder in verzekering

Die waarschuwing heeft keuringsinstantie Kiwa SCM laten horen op BNR. Volgens Kiwa is het merendeel van de nieuw verkochte auto’s uitgerust met zo’n slimme sleutel waarmee de auto zichzelf automatisch ontgrendelt zodra de ‘autosleutel’ op korte afstand is van het voertuig. Kiwa waarschuwt, net als andere instanties, dat criminelen met behulp van een apparaatje het signaal van de sleutel kunnen oppikken en verlengen en zo de auto openen. Dat is zelfs mogelijk door op korte afstand langs een voordeur te lopen waar de sleutels achter liggen. De kans dat een crimineel zich op deze manier toegang verschaft tot een auto of er mee wegrijdt is volgens Kiwa hoog.

Omdat het beveiligingssysteem makkelijk te kraken is, worden de regels aangescherpt, schrijft het Financieel Dagblad. Samen met verzekeraars, afnemers, leveranciers, leasemaatschappijen en Kiwa heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) de eisen voor het keurmerk Voertuigbeveiliging dit jaar aangepast. Veel verzekeraars eisen dat keurmerk voor een autoverzekering. Vanaf 1 juli 2020 is voor alle modellen met keyless entry een extra maatregel nodig om het certificaat Voertuigbeveiliging te krijgen. Kiwa verwacht dat een kwart van de auto’s die dan getoetst worden zal worden afgekeurd. “De problemen ontstaan vooral bij modellen die al langer op de markt zijn. Die auto’s worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen”, zegt Henk van Vliet, certificatiemanager bij Kiwa, tegen het FD.