Kortingsdreiging groot bij Pensioenfonds Banden en Wielen

Het Bedrijfspensioenfonds Banden en Wielen moet de pensioenen waarschijnlijk al in 2020 verlagen. De financiële positie van het fonds is al een tijd niet goed genoeg. Als er een korting komt, dan is dat voor het eerst in de geschiedenis van het fonds. BPF Banden en Wielen telde eind vorig jaar 1.340 gepensioneerden alsmede 6.141 actieve deelnemers die pensioenrechten opbouwen.

Het bestuur hield er al rekening mee dat er waarschijnlijk in 2021 gekort zou moeten worden omdat dan nog strengere regels gaan gelden. De situatie is de laatste tijd echter verder verslechterd door een aantal tegenvallers. “Met stip op één staat de lage rekenrente. Nog nooit was deze zo laag voor pensioenfondsen. Als de rente laag is, moeten pensioenfondsen meer geld opzij leggen om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. We kunnen dat geld niet verdienen met beleggen. Het gaat best goed met de beleggingen, maar we verdienen daar op dit moment niet genoeg geld mee om het effect van de lage rente op te vangen,” stelt het BPF Banden en Wielen.

Als gevolg van deze tegenvallers is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad – het getal dat aangeeft hoeveel geld er ‘in kas’ is om de huidige en toekomstige pensioenen te betalen – namelijk verhoogd. Deze was bij het fonds eerst 92% en is sinds kort circa 98,4%. Als het fonds daar eind 2019 onder zit, dan moeten de pensioenen worden verlaagd. Eind september lag die actuele dekkingsgraad op 90,6. Of er inderdaad verlaagd moet worden, hangt af van de dekkingsgraad op 31 december dit jaar. “Is die lager dan circa 98,4%, dan moeten we de pensioenen in 2020 verlagen. Dat is nodig om alle pensioenen te kunnen blijven betalen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Kortingsdreiging groot bij Pensioenfonds Banden en Wielen - Automobielmanagement.nl

Kortingsdreiging groot bij Pensioenfonds Banden en Wielen

Het Bedrijfspensioenfonds Banden en Wielen moet de pensioenen waarschijnlijk al in 2020 verlagen. De financiële positie van het fonds is al een tijd niet goed genoeg. Als er een korting komt, dan is dat voor het eerst in de geschiedenis van het fonds. BPF Banden en Wielen telde eind vorig jaar 1.340 gepensioneerden alsmede 6.141 actieve deelnemers die pensioenrechten opbouwen.

Het bestuur hield er al rekening mee dat er waarschijnlijk in 2021 gekort zou moeten worden omdat dan nog strengere regels gaan gelden. De situatie is de laatste tijd echter verder verslechterd door een aantal tegenvallers. “Met stip op één staat de lage rekenrente. Nog nooit was deze zo laag voor pensioenfondsen. Als de rente laag is, moeten pensioenfondsen meer geld opzij leggen om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. We kunnen dat geld niet verdienen met beleggen. Het gaat best goed met de beleggingen, maar we verdienen daar op dit moment niet genoeg geld mee om het effect van de lage rente op te vangen,” stelt het BPF Banden en Wielen.

Als gevolg van deze tegenvallers is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad – het getal dat aangeeft hoeveel geld er ‘in kas’ is om de huidige en toekomstige pensioenen te betalen – namelijk verhoogd. Deze was bij het fonds eerst 92% en is sinds kort circa 98,4%. Als het fonds daar eind 2019 onder zit, dan moeten de pensioenen worden verlaagd. Eind september lag die actuele dekkingsgraad op 90,6. Of er inderdaad verlaagd moet worden, hangt af van de dekkingsgraad op 31 december dit jaar. “Is die lager dan circa 98,4%, dan moeten we de pensioenen in 2020 verlagen. Dat is nodig om alle pensioenen te kunnen blijven betalen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding