Rocsys werkt aan een technologie om elektrische auto’s op te laden zonder dat de eigenaar/bestuurder daar verder iets voor hoeft te doen. Dat gebeurt met ‘innovatieve soft robotics technology’. Die moet het mogelijk maken een elektrisch voertuig bij de momenteel beschikbare 350 kW in een kwartier op te laden. “De chauffeur hoeft geen kabels meer aan- of af te koppelen. De robot doet al het werk op het laadstation”, aldus Crijn Bouman, ceo en mede-oprichter van Rocsys.

‘Nu de autowereld steeds meer de richting op gaat van automatisch parkeren en rijden wordt automatisering van het opladen onvermijdelijk. Onze gepatenteerde oplossingen helpen de operators van laadinfrastructuur om het gebruik daarvan te optimaliseren,’ verklaart het jonge bedrijf in een toelichting. Rocsys hoopt binnenkort een pilot te starten bij een fabrikant van bedrijfsvoertuigen.

Snelle groei

De financieringsronde werd geleid door het in Estland gevestigde ondernemersfonds Superangel terwijl een bijdrage is binnengehaald van het Nederlandse Forward.one dat in tech-hardware investeert en eerder al van Uniq, een investeringsfonds van onder meer de TU Delft en de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Leiden. Rocsys zelf voorziet een snelle groei. Bouman verwacht in vijf jaar op een jaaromzet uit te komen van tientallen miljoenen euro’s. ‘’We streven naar de nummer-1 positie in de markt van professioneel laden,’’ verklaart hij in het Financieel Dagblad.