Laadpalenfabrikant Alfen groeit door energietransitie

De omzet van het Almeerse bedrijf Alfen is vorig jaar met 41 procent gestegen naar 143,2 miljoen euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam uit op 14,5 miljoen euro, dat was in 2018 nog 3,6 miljoen euro. De fabrikant van laadoplossingen en energieopslagsystemen plukt de vruchten van de energietransitie en maakt mede daardoor een forse groei door.

Laadpalenfabrikant Alfen groeit door energietransitie

Het opslagsysteem van Alfen is onder meer geselecteerd door Shell voor de ultrasnelle laaddienst voor elektrische voertuigen bij het tankstation in Zaltbommel. Het batterijsysteem van 350 kWh wordt gebruikt voor ‘peak shaving’. Daarbij wordt extra energie geleverd voor het laden van auto’s om de belasting van het net te verminderen in perioden van een piekvraag naar elektriciteit. Wanneer de laadactiviteiten minimaal zijn, wordt het energieopslagsysteem gebruikt om netstabiliteitsdiensten aan te bieden.

Behalve het optimaliseren van het laden van elektrische voertuigen en het verminderen van de impact op de infrastructuur, is het doel ook om een beter begrip van de rol van energieopslag in een ultrasnelle laadomgeving te krijgen. Dit biedt volgens Alfen mogelijkheden voor het uitrollen van deze oplossing in de toekomst.

Efficiënt en betrouwbaar laadnetwerk

“Elektrische mobiliteit is van belang bij de tegemoetkoming in de toenemende behoefte aan transport in een duurzamere wereld”, vertelt Luitzen Kaspersma, Future Fuels Project Manager Benelux en France Shell Retail. “Het versnellen van de invoering van elektrische voertuigen vereist een efficiënt en betrouwbaar laadnetwerk waar klanten snel hun auto kunnen laden op ieder moment van de dag, zelfs tijdens piekuren. We zijn ervan overtuigd dat energieopslag gaat helpen bij het verwezenlijken hiervan.”

Yves Vercammen, salesmanager bij Alfen, voegt hieraan toe: “We zijn geselecteerd als leverancier van transformatorstations en netaansluitingen voor ultrasnelle laadlocaties van Shell Recharge door heel Nederland en zijn enorm trots om dat werk verder uit te breiden met dit project. We zijn van mening dat de integratie van energieopslag bij EV-snellaadstations belangrijk is om de stabiliteit van het net te waarborgen en tegelijkertijd EV-bestuurders optimale laaddiensten te bieden en zijn verheugd om te helpen bij het aantonen hiervan.”

Laadpalenfabrikant Alfen groeit door energietransitie - Automobielmanagement.nl

Laadpalenfabrikant Alfen groeit door energietransitie

De omzet van het Almeerse bedrijf Alfen is vorig jaar met 41 procent gestegen naar 143,2 miljoen euro. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam uit op 14,5 miljoen euro, dat was in 2018 nog 3,6 miljoen euro. De fabrikant van laadoplossingen en energieopslagsystemen plukt de vruchten van de energietransitie en maakt mede daardoor een forse groei door.

Laadpalenfabrikant Alfen groeit door energietransitie

Het opslagsysteem van Alfen is onder meer geselecteerd door Shell voor de ultrasnelle laaddienst voor elektrische voertuigen bij het tankstation in Zaltbommel. Het batterijsysteem van 350 kWh wordt gebruikt voor ‘peak shaving’. Daarbij wordt extra energie geleverd voor het laden van auto’s om de belasting van het net te verminderen in perioden van een piekvraag naar elektriciteit. Wanneer de laadactiviteiten minimaal zijn, wordt het energieopslagsysteem gebruikt om netstabiliteitsdiensten aan te bieden.

Behalve het optimaliseren van het laden van elektrische voertuigen en het verminderen van de impact op de infrastructuur, is het doel ook om een beter begrip van de rol van energieopslag in een ultrasnelle laadomgeving te krijgen. Dit biedt volgens Alfen mogelijkheden voor het uitrollen van deze oplossing in de toekomst.

Efficiënt en betrouwbaar laadnetwerk

“Elektrische mobiliteit is van belang bij de tegemoetkoming in de toenemende behoefte aan transport in een duurzamere wereld”, vertelt Luitzen Kaspersma, Future Fuels Project Manager Benelux en France Shell Retail. “Het versnellen van de invoering van elektrische voertuigen vereist een efficiënt en betrouwbaar laadnetwerk waar klanten snel hun auto kunnen laden op ieder moment van de dag, zelfs tijdens piekuren. We zijn ervan overtuigd dat energieopslag gaat helpen bij het verwezenlijken hiervan.”

Yves Vercammen, salesmanager bij Alfen, voegt hieraan toe: “We zijn geselecteerd als leverancier van transformatorstations en netaansluitingen voor ultrasnelle laadlocaties van Shell Recharge door heel Nederland en zijn enorm trots om dat werk verder uit te breiden met dit project. We zijn van mening dat de integratie van energieopslag bij EV-snellaadstations belangrijk is om de stabiliteit van het net te waarborgen en tegelijkertijd EV-bestuurders optimale laaddiensten te bieden en zijn verheugd om te helpen bij het aantonen hiervan.”