Bij de tijdelijke procedure van de RDW is fysieke identificatie niet nodig. Op basis van foto’s kan een ongeveer vergelijkbaar kwaliteitsniveau behaald worden als bij een fysieke identificatie, aldus de RDW. De RDW geeft in eerste instantie prioriteit aan voertuigen die reeds verkocht zijn. De RDW is samen met enkele erkende bedrijven gestart met het testen van deze procedure. Als de ervaringen met de testen positief zijn, wordt deze tijdelijk dienst ook voor andere RWD-erkende bedrijven mogelijk. RDW verwacht hier eind van deze week duidelijkheid over te kunnen geven.

Werkwijze

De nieuwe werkwijze is bedoeld voor RDW-erkende bedrijven. De benodigde documenten worden centraal digitaal aangeleverd en vervolgens door RDW-medewerkers van een keuringsstation beoordeeld. Na afloop krijgt de aanvrager per mail bericht dat het RDW-proces is afgerond. In uitzonderlijke gevallen volgt alsnog een fysiek onderzoek. De RDW kan ook achteraf nog steekproeven uitvoeren.

Pijnpunt

Bovag is zeer content met deze oplossing van de RDW. Peter Niesink, algemeen directeur Bovag: “Het niet keuren van importauto’s was een van de grote pijnpunten die naar voren kwamen uit de Bovag Coronamonitor. Goed dat daar nu een mouw aan is gepast, dat bespaart veel autobedrijven een hoop ellende.”