Autoverkopen bijna 60 procent lager

In mei zijn er in ons land 14.934 personenauto’s op kenteken gezet, dat is 59,2 procent minder dan de 36.601 een jaar eerder. Dat melden Bovag, RAI Vereniging en RDC. In april was al sprake van een daling met 53 procent op de Nederlandse automarkt.

Column Clem Dickmann: Sitting duck

“Door vraaguitval als gevolg van de coronamaatregelen en de sluiting van autofabrieken wereldwijd bleef het aantal registraties ver achter bij het niveau van mei 2019. Ook in april bedroeg de daling meer dan 50 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Nu de meeste autofabrikanten de productie in meer of mindere mate weer hebben opgestart, kunnen de komende periode ook de eerder bestelde voertuigen uitgeleverd en geregistreerd worden, waarvan de levering vertraagd is,’’ aldus de drie auto-organisaties.

Kia

In mei was Kia opnieuw het meest verkochte merk met een marktaandeel van 11,9 procent. De Kia Niro en de Kia Picanto staan ook bovenaan de lijst van best verkochte modellen. Volkswagen heeft een marktaandel van 10,5 procent, Peugeot van 7,9 procent, Renault van 6,3 procent en Opel van 6 procent. Verder kon Tesla de afgelopen maand 178 nieuwe auto’s registreren vergeleken met 434 een jaar geleden, een daling conform de markt met bijna 60 procent.

Rest van het jaar

In hoeverre productiebeperkingen en de vraaguitval door zakelijke en particuliere kopers van invloed gaan zijn op de verkoopcijfers in de rest van het jaar, is volgens RDC, Bovag en RAI Vereniging nog ongewis. Tot en met mei werden 133.325 nieuwe personenauto’s geregistreerd en dat zijn er ruim 50.000 – oftewel 27,8 procent – minder dan in de eerste vijf maanden van 2019. De verkoop van elektrische auto’s wordt vanaf 1 juli gestimuleerd met een nieuwe subsidie voor particuliere kopers. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is 4.000 euro beschikbaar en voor een gebruikte 2.000 euro.

Autoverkopen bijna 60 procent lager - Automobielmanagement.nl

Autoverkopen bijna 60 procent lager

In mei zijn er in ons land 14.934 personenauto’s op kenteken gezet, dat is 59,2 procent minder dan de 36.601 een jaar eerder. Dat melden Bovag, RAI Vereniging en RDC. In april was al sprake van een daling met 53 procent op de Nederlandse automarkt.

Column Clem Dickmann: Sitting duck

“Door vraaguitval als gevolg van de coronamaatregelen en de sluiting van autofabrieken wereldwijd bleef het aantal registraties ver achter bij het niveau van mei 2019. Ook in april bedroeg de daling meer dan 50 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar geleden. Nu de meeste autofabrikanten de productie in meer of mindere mate weer hebben opgestart, kunnen de komende periode ook de eerder bestelde voertuigen uitgeleverd en geregistreerd worden, waarvan de levering vertraagd is,’’ aldus de drie auto-organisaties.

Kia

In mei was Kia opnieuw het meest verkochte merk met een marktaandeel van 11,9 procent. De Kia Niro en de Kia Picanto staan ook bovenaan de lijst van best verkochte modellen. Volkswagen heeft een marktaandel van 10,5 procent, Peugeot van 7,9 procent, Renault van 6,3 procent en Opel van 6 procent. Verder kon Tesla de afgelopen maand 178 nieuwe auto’s registreren vergeleken met 434 een jaar geleden, een daling conform de markt met bijna 60 procent.

Rest van het jaar

In hoeverre productiebeperkingen en de vraaguitval door zakelijke en particuliere kopers van invloed gaan zijn op de verkoopcijfers in de rest van het jaar, is volgens RDC, Bovag en RAI Vereniging nog ongewis. Tot en met mei werden 133.325 nieuwe personenauto’s geregistreerd en dat zijn er ruim 50.000 – oftewel 27,8 procent – minder dan in de eerste vijf maanden van 2019. De verkoop van elektrische auto’s wordt vanaf 1 juli gestimuleerd met een nieuwe subsidie voor particuliere kopers. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is 4.000 euro beschikbaar en voor een gebruikte 2.000 euro.