TNO berekende vorig jaar in opdracht van de vorige staatssecretaris Menno Snel dat de omzetting van NEDC naar WLTP budgetneutraal werd uitgevoerd, terwijl de brancheorganisaties in de praktijk toch echt legio voorbeelden zagen van grote prijsstijgingen. RAI Vereniging en BOVAG gaven daarop afgelopen zomer KPMG opdracht om te onderzoeken of er wél sprake is van een BPM-stijging.

Second opinion

De conclusie luidde dat de overheid in de overgangsfase van september 2017 tot 1 juli 2020 maar liefst 600 miljoen euro aan extra BPM kon opstrijken en daarna – zodra de BPM volledig volgens WLTP wordt berekend – structureel 200 miljoen per jaar extra. De Kamerleden Helma Lodders van de VVD en Pieter Omtzigt van het CDA vroegen staatssecretaris Snel vervolgens middels een aangenomen motie om een second opinion: wordt er nu wél of niet onterecht extra BPM geïncasseerd?

Verkeerde vragen

Die motie is met de uitgevoerde second opinion, uitgevoerd door onderzoeksbureau SEO, echter geen recht gedaan vinden de beide organisaties. Bovag-woordvoerder Tom Huyskens: “De onderzoekers hebben vanuit Financiën alleen de vraag gekregen ‘klopt het wat TNO heeft gedaan’. Hen is niet gevraagd om ook het KPMG-onderzoek hierin te betrekken, om beide onderzoeken te vergelijken en om daaruit een conclusie te trekken. Uiteraard heeft TNO gedegen onderzoek gedaan, dat trekken we ook helemaal niet in twijfel, maar KPMG is niet verzocht een toelichting te geven op hun onderzoek zoals TNO wel is bevraagd. Was dat wel gebeurd dan waren ze waarschijnlijk tot een heel andere conclusie gekomen. Deze second opinion geeft antwoord op de verkeerde vragen.”

Uitstel en aanpassingen

Kamerleden Helma Lodders en Pieter Omtzigt, die nu zien dat hun motie niet is uitgevoerd, zullen samen met Edgar Mulder van de PVV vandaag vervolgvragen stellen aan de staatssecretaris. Huyskens: “Op 1 juli gaat de nieuwe BPM-tabel in, wij hebben de kamerleden gevraagd om te pleiten voor de nodige aanpassingen per 1 januari 2021.”