In de net afgelopen maand juni zijn er in ons land 24.926 nieuwe personenauto’s geregistreerd, dat is 39,3 procent minder dan een jaar eerder. Over het eerste halfjaar vertoont de automarkt met 158.155 nieuwe personenwagens een daling met 30 procent.

De val in juni is wel een flinke verbetering vergeleken met de twee voorafgaande maanden. In mei was sprake van een daling met bijna 60 procent, in april met 53 procent. Toch spreekt de RAI Vereniging van een moeizaam herstel van de verkoop van nieuwe auto’s. ‘’Ondanks dat het coronavirus in Nederland op zijn retour is en de meeste autofabrieken weer zijn opgestart, is het economische vertrouwen laag. Hierdoor worden veel minder nieuwe auto’s besteld, terwijl een groot aantal reeds bestelde voertuigen de afgelopen tijd niet afgeleverd kon worden.’’

BOVAG en RAI Vereniging durven nog geen voorspelling te doen voor de rest van het jaar, maar duidelijk is dat de eerdere prognose van 425.000 niet wordt gehaald. Om de economie te stimuleren en de vergroening van het wagenpark door te zetten, pleiten de sectie Personenauto’s van RAI Vereniging en BOVAG voor een slooppremie op oude auto’s bij aanschaf van een jongere of nieuwe benzine of de modernste diesel. Vanaf vandaag, 1 juli, is wel al de aanschafpremie beschikbaar voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto willen kopen of privé leasen. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is 4.000 euro beschikbaar en voor een gebruikte 2.000 euro.

De meeste geregistreerde merken in het eerste halfjaar 2020 zijn:

  1. Volkswagen (17.889 stuks/11,3 procent marktaandeel),
  2. KIA (13.649/8,6 procent),
  3. Peugeot (11.321/7,2 procent),
  4. Opel (9.992/6,3 procent),
  5. Toyota (9.861/6,2)