Markt voor bestelwagens krimpt met bijna de helft

In het tweede kwartaal zijn er in Nederland 11.417 nieuwe lichte bedrijfsauto’s afgeleverd. Dat was 45 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste helft van het jaar is de markt voor bestelauto’s daarmee met 31 procent gekrompen, melden Bovag en RDC. Vorig jaar werden er in de eerste zes maanden nog 44.136 van dat soort voertuigen afgeleverd, dit jaar waren het er 30.392.

“Aangezien voornamelijk de zakelijke markt de hand op de knip houdt als gevolg van het coronavirus, zijn de gevolgen voor de verkoop van lichte bedrijfsauto’s evident. Daarnaast werd de branche geconfronteerd met fabriekssluitingen wereldwijd, waardoor leveringen vertraging opliepen,’’ tekent Bovag aan.

Tweedehands bestaelauto’s

De verkoop van tweedehands bestelwagens door de vakhandel was nagenoeg stabiel in de eerste zes maanden van 2020 ten opzichte van het eerste halfjaar 2019. In totaal werden er 56.577 exemplaren afgeleverd tegen 56.644 een jaar eerder. In maart en april daalde de verkoop nog met respectievelijk ruim 13 procent en 14,5 procent, terwijl de markt in mei stabiliseerde en in juni een krachtig herstel toonde met een plus van meer dan 20 procent.

Vrachtwagens en bussen

De markt voor vrachtwagens en bussen van boven de 3.500 kg ligt er een stuk slechter bij. In juni werden slechts 703 van dat soort voertuigen afgeleverd ofwel ruim twee derde minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was dit marktsegment ook al met 64 procent gekrompen. Over de eerste zes maanden van dit jaar komt het aantal afleveringen uit op 6.144 tegen 10.552 een jaar geleden, een daling met bijna 42 procent.

Markt voor bestelwagens krimpt met bijna de helft - Automobielmanagement.nl

Markt voor bestelwagens krimpt met bijna de helft

In het tweede kwartaal zijn er in Nederland 11.417 nieuwe lichte bedrijfsauto’s afgeleverd. Dat was 45 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste helft van het jaar is de markt voor bestelauto’s daarmee met 31 procent gekrompen, melden Bovag en RDC. Vorig jaar werden er in de eerste zes maanden nog 44.136 van dat soort voertuigen afgeleverd, dit jaar waren het er 30.392.

“Aangezien voornamelijk de zakelijke markt de hand op de knip houdt als gevolg van het coronavirus, zijn de gevolgen voor de verkoop van lichte bedrijfsauto’s evident. Daarnaast werd de branche geconfronteerd met fabriekssluitingen wereldwijd, waardoor leveringen vertraging opliepen,’’ tekent Bovag aan.

Tweedehands bestaelauto’s

De verkoop van tweedehands bestelwagens door de vakhandel was nagenoeg stabiel in de eerste zes maanden van 2020 ten opzichte van het eerste halfjaar 2019. In totaal werden er 56.577 exemplaren afgeleverd tegen 56.644 een jaar eerder. In maart en april daalde de verkoop nog met respectievelijk ruim 13 procent en 14,5 procent, terwijl de markt in mei stabiliseerde en in juni een krachtig herstel toonde met een plus van meer dan 20 procent.

Vrachtwagens en bussen

De markt voor vrachtwagens en bussen van boven de 3.500 kg ligt er een stuk slechter bij. In juni werden slechts 703 van dat soort voertuigen afgeleverd ofwel ruim twee derde minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In mei was dit marktsegment ook al met 64 procent gekrompen. Over de eerste zes maanden van dit jaar komt het aantal afleveringen uit op 6.144 tegen 10.552 een jaar geleden, een daling met bijna 42 procent.