Dat melden Bovag en RDC. Bovag-bedrijven waren met ruim 52.000 transacties vorige maand verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale occasionverkoop door de vakhandel. “Na de forse verkoopstijgingen van juni en juli lijkt de occasionverkoop in augustus in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Hoe een en ander zich de rest van het jaar ontwikkelt, is grotendeels afhankelijk van eventuele nieuwe maatregelen rondom het coronavirus. Duidelijk is in elk geval dat veel mensen die voornamelijk vanwege de restricties in het openbaar vervoer op zoek waren naar een auto, intussen hun slag hebben geslagen,’’ tekent Bovag aan.

Particulieren

Particulieren onderling verhandelden in augustus 57.686 gebruikte personenauto’s en dat was na februari het laagste aantal dit jaar. In mei wisselden nog ruim 74.000 auto’s van eigenaar zonder tussenkomst van een autobedrijf. Tot nu toe komt dit jaar ruim 63 procent van de occasionverkoop voor rekening van de vakhandel. Dat aandeel stijgt de laatste tien jaar gestaag; in 2010 kwam 56 procent van de transacties op conto van een autobedrijf.

Volkswagen

Met bijna 104.000 stuks is Volkswagen met afstand het meest verkochte merk bij de tweedehands verkopen door autobedrijven in de eerste acht maanden van 2020. Op de tweede plek volgt Peugeot met bijna 71.000 verkochte occasions en derde is Opel met bijna 66.000 exemplaren. Tweedehands Renaults werden ruim 63.500 keer verhandeld en Fords bijna 58.000 keer.