Grote klap voor VDL Nedcar, BMW wil MINI Countryman in eigen huis bouwen

BMW stopt in 2023 met de productie van Mini’s bij VDL Nedcar in het Limburgse Born, het enige model dat daar nog van de band rolt. Daarmee komt de werkgelegenheid van 4.600 werknemers op de tocht te staan. BMW had al eerder het contract voor de bouw van een nieuw model in Born opgezegd maar wil nu alle banden met het Limburgse bedrijf verbreken.

1.400 uitzendkrachten in vaste dienst bij VDL Nedcar

BMW wil mede gezien de coronacrisis en de onzekere vooruitzichten voor de automarkt de aan VDL Nedcar uitbestede productie in eigen fabrieken onder gaan brengen. “BMW stelt nadrukkelijk dat de kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en competitiviteit van VDL Nedcar niet ten grondslag liggen aan het besluit,” laat de Limburgse autofabriek weten.

“Om de continuïteit van de werkgelegenheid te waarborgen, gaat VDL Nedcar nog nadrukkelijker op zoek naar invulling van de capaciteit die door dit besluit op termijn beschikbaar komt. Doordat we in ieder geval de komende drie jaar de huidige modellen voor BMW blijft bouwen, is er tijd om tot een gezonde én duurzame toekomst te komen voor de autofabriek in Born,” aldus de VDL Groep in een verklaring. “BMW heeft aangegeven extra flexibiliteit in de eigen fabrieken te willen creëren. Daar kunnen wij niet tegen concurreren”, voegt een woordvoerder van VDL er aan toe.

Teleurstelling

President-directeur Willem van der Leegte: “Dit besluit is een teleurstelling voor ons en onze medewerkers die met grote inzet werken aan het bouwen van fantastische auto’s. Wij hebben alles gedaan om BMW met een nieuwe vervolgorder langer dan 10 jaar aan ons te binden. Vanwege de tijdgeest was deze wedstrijd helaas nu niet te winnen. Om de werkgelegenheid in Born langjarig zeker te stellen, zullen we de zoektocht naar de invulling van de vrijkomende productiecapaciteit intensiveren.” Bij VDL Nedcar, de enige grote autofabriek in Nederland, zijn sinds de start van de fabriek in 1967 ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI) geproduceerd.

Grote klap voor VDL Nedcar, BMW wil MINI Countryman in eigen huis bouwen - Automobielmanagement.nl

Grote klap voor VDL Nedcar, BMW wil MINI Countryman in eigen huis bouwen

BMW stopt in 2023 met de productie van Mini’s bij VDL Nedcar in het Limburgse Born, het enige model dat daar nog van de band rolt. Daarmee komt de werkgelegenheid van 4.600 werknemers op de tocht te staan. BMW had al eerder het contract voor de bouw van een nieuw model in Born opgezegd maar wil nu alle banden met het Limburgse bedrijf verbreken.

1.400 uitzendkrachten in vaste dienst bij VDL Nedcar

BMW wil mede gezien de coronacrisis en de onzekere vooruitzichten voor de automarkt de aan VDL Nedcar uitbestede productie in eigen fabrieken onder gaan brengen. “BMW stelt nadrukkelijk dat de kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en competitiviteit van VDL Nedcar niet ten grondslag liggen aan het besluit,” laat de Limburgse autofabriek weten.

“Om de continuïteit van de werkgelegenheid te waarborgen, gaat VDL Nedcar nog nadrukkelijker op zoek naar invulling van de capaciteit die door dit besluit op termijn beschikbaar komt. Doordat we in ieder geval de komende drie jaar de huidige modellen voor BMW blijft bouwen, is er tijd om tot een gezonde én duurzame toekomst te komen voor de autofabriek in Born,” aldus de VDL Groep in een verklaring. “BMW heeft aangegeven extra flexibiliteit in de eigen fabrieken te willen creëren. Daar kunnen wij niet tegen concurreren”, voegt een woordvoerder van VDL er aan toe.

Teleurstelling

President-directeur Willem van der Leegte: “Dit besluit is een teleurstelling voor ons en onze medewerkers die met grote inzet werken aan het bouwen van fantastische auto’s. Wij hebben alles gedaan om BMW met een nieuwe vervolgorder langer dan 10 jaar aan ons te binden. Vanwege de tijdgeest was deze wedstrijd helaas nu niet te winnen. Om de werkgelegenheid in Born langjarig zeker te stellen, zullen we de zoektocht naar de invulling van de vrijkomende productiecapaciteit intensiveren.” Bij VDL Nedcar, de enige grote autofabriek in Nederland, zijn sinds de start van de fabriek in 1967 ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI) geproduceerd.