Overheid pakt gesjoemel met kilometerstanden aan

De overheid gaat fraude met kilometertellerstanden steviger aanpakken. Apparaten die de teller van een voertuig manipuleren worden verboden en de kilometerstand wordt vaker geregistreerd. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

RDW ondersteunt internationale aanpak tellerfraude

Fraude met kilometertellers kost jaarlijks zo’n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud. Het manipuleren van kilometertellerstanden is weliswaar strafbaar, er zijn momenteel toch apparaten op de markt die ervoor zorgen dat tijdens het rijden geen of slechts een beperkte hoeveelheid kilometers wordt bijgeschreven op de teller.

Registratie

Naast het verbieden van deze apparaten, wordt ook de registratie van tellerstanden verbeterd. Relatief nieuwe voertuigen zijn nog niet APK-plichtig en hebben vaak weinig onderhoud nodig. Ze komen dus weinig in de werkplaats en dat maakt deze categorie voertuigen kwetsbaar voor fraude. Daarom gaat verplichte registratie van de kilometerstand gelden bij alle reparatie-, onderhouds- en bandenwisselbezoeken. Nu geldt die verplichting alleen bij reparaties boven de 150 euro.

Als het aan het kabinet ligt, gaan de nieuwe regels per 1 juli 2021 in. Het voorstel wordt nu aan de Tweede Kamer gezonden.

Overheid pakt gesjoemel met kilometerstanden aan - Automobielmanagement.nl

Overheid pakt gesjoemel met kilometerstanden aan

De overheid gaat fraude met kilometertellerstanden steviger aanpakken. Apparaten die de teller van een voertuig manipuleren worden verboden en de kilometerstand wordt vaker geregistreerd. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

RDW ondersteunt internationale aanpak tellerfraude

Fraude met kilometertellers kost jaarlijks zo’n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud. Het manipuleren van kilometertellerstanden is weliswaar strafbaar, er zijn momenteel toch apparaten op de markt die ervoor zorgen dat tijdens het rijden geen of slechts een beperkte hoeveelheid kilometers wordt bijgeschreven op de teller.

Registratie

Naast het verbieden van deze apparaten, wordt ook de registratie van tellerstanden verbeterd. Relatief nieuwe voertuigen zijn nog niet APK-plichtig en hebben vaak weinig onderhoud nodig. Ze komen dus weinig in de werkplaats en dat maakt deze categorie voertuigen kwetsbaar voor fraude. Daarom gaat verplichte registratie van de kilometerstand gelden bij alle reparatie-, onderhouds- en bandenwisselbezoeken. Nu geldt die verplichting alleen bij reparaties boven de 150 euro.

Als het aan het kabinet ligt, gaan de nieuwe regels per 1 juli 2021 in. Het voorstel wordt nu aan de Tweede Kamer gezonden.