Fraude met kilometertellers kost jaarlijks zo’n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud. Het manipuleren van kilometertellerstanden is weliswaar strafbaar, er zijn momenteel toch apparaten op de markt die ervoor zorgen dat tijdens het rijden geen of slechts een beperkte hoeveelheid kilometers wordt bijgeschreven op de teller.

Registratie

Naast het verbieden van deze apparaten, wordt ook de registratie van tellerstanden verbeterd. Relatief nieuwe voertuigen zijn nog niet APK-plichtig en hebben vaak weinig onderhoud nodig. Ze komen dus weinig in de werkplaats en dat maakt deze categorie voertuigen kwetsbaar voor fraude. Daarom gaat verplichte registratie van de kilometerstand gelden bij alle reparatie-, onderhouds- en bandenwisselbezoeken. Nu geldt die verplichting alleen bij reparaties boven de 150 euro.

Als het aan het kabinet ligt, gaan de nieuwe regels per 1 juli 2021 in. Het voorstel wordt nu aan de Tweede Kamer gezonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding