Minder huurauto’s, maar aandeel elektrisch stijgt

Autoverhuurders hebben afgelopen jaar 40 procent minder nieuwe voertuigen aangeschaft dan in 2019. Het aantal elektrische auto’s in de huurvloot nam echter sterk toe. Daardoor is nu ruim zeven procent van die huurvloot elektrisch terwijl dat een jaar eerder nog 4,4 procent was. Verhuurders zijn daarmee ook relatief veel op elektrische aandrijving overgestapt want het aandeel EV’s in het totale Nederlandse wagenpark ligt nog altijd niet hoger dan rond de twee procent. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC.

Berijders met een elektrische auto verslikken zich in de bijtelling

Als gevolg van de coronacrisis kromp het totale wagenpark van autoverhuurders afgelopen jaar met meer dan 16 procent tot 26.414 personenauto’s. Onder andere de vraag van internationale reizigers daalde, de oproep tot thuiswerken zorgde voor vraaguitval en evenementen, uitstapjes en andere activiteiten gingen niet door. Veel verhuurbedrijven schroefden hierdoor vrijwel direct de omvang van hun vloot terug. Het aantal bestelwagens in de verhuur daalde minder hard – mede door de groei in pakketbezorging – maar nog wel met acht procent tot 11.360.

80 procent meer elektrische auto’s

Die cijfers komen van Bovag en RDC. Autoverhuurbedrijven schaften afgelopen jaar 1.287 elektrische personenauto’s aan, ruim 80 procent méér dan de 712 nieuwe EV’s in 2019. 2.855 nieuwe hybride huurwagens waren daarnaast goed voor een plus van 16 procent. De aanschaf van 12.931 benzineauto’s betekende bijna een halvering in vergelijking met 2019 terwijl er slechts 355 nieuwe dieselauto’s in de verhuurvloot werden opgenomen ofwel twee derde minder dan een jaar eerder.

Hybride

Van de verhuurbedrijven die bij Bovag zijn aangesloten, biedt de helft minimaal één elektrische personenauto aan; in 2017 was dat nog een kwart. De vloot hybride huurauto’s groeide afgelopen jaar met 43 procent en vormt nu ruim een tiende van alle huurauto’s. Diesels hebben nu eenzelfde aandeel in de huurvloot, nadat hun aantal in 2020 ruim halveerde tot iets meer dan 3.000 stuks. Tenslotte is zeven op de tien huurauto’s een benzinevariant.

Minder huurauto’s, maar aandeel elektrisch stijgt - Automobielmanagement.nl

Minder huurauto’s, maar aandeel elektrisch stijgt

Autoverhuurders hebben afgelopen jaar 40 procent minder nieuwe voertuigen aangeschaft dan in 2019. Het aantal elektrische auto’s in de huurvloot nam echter sterk toe. Daardoor is nu ruim zeven procent van die huurvloot elektrisch terwijl dat een jaar eerder nog 4,4 procent was. Verhuurders zijn daarmee ook relatief veel op elektrische aandrijving overgestapt want het aandeel EV’s in het totale Nederlandse wagenpark ligt nog altijd niet hoger dan rond de twee procent. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en RDC.

Berijders met een elektrische auto verslikken zich in de bijtelling

Als gevolg van de coronacrisis kromp het totale wagenpark van autoverhuurders afgelopen jaar met meer dan 16 procent tot 26.414 personenauto’s. Onder andere de vraag van internationale reizigers daalde, de oproep tot thuiswerken zorgde voor vraaguitval en evenementen, uitstapjes en andere activiteiten gingen niet door. Veel verhuurbedrijven schroefden hierdoor vrijwel direct de omvang van hun vloot terug. Het aantal bestelwagens in de verhuur daalde minder hard – mede door de groei in pakketbezorging – maar nog wel met acht procent tot 11.360.

80 procent meer elektrische auto’s

Die cijfers komen van Bovag en RDC. Autoverhuurbedrijven schaften afgelopen jaar 1.287 elektrische personenauto’s aan, ruim 80 procent méér dan de 712 nieuwe EV’s in 2019. 2.855 nieuwe hybride huurwagens waren daarnaast goed voor een plus van 16 procent. De aanschaf van 12.931 benzineauto’s betekende bijna een halvering in vergelijking met 2019 terwijl er slechts 355 nieuwe dieselauto’s in de verhuurvloot werden opgenomen ofwel twee derde minder dan een jaar eerder.

Hybride

Van de verhuurbedrijven die bij Bovag zijn aangesloten, biedt de helft minimaal één elektrische personenauto aan; in 2017 was dat nog een kwart. De vloot hybride huurauto’s groeide afgelopen jaar met 43 procent en vormt nu ruim een tiende van alle huurauto’s. Diesels hebben nu eenzelfde aandeel in de huurvloot, nadat hun aantal in 2020 ruim halveerde tot iets meer dan 3.000 stuks. Tenslotte is zeven op de tien huurauto’s een benzinevariant.