Omzet autobranche vierde kwartaal 2020 niet verder gedaald

Autobedrijven hebben in het vierde kwartaal van 2020 vrijwel dezelfde omzet behaald als in het laatste kwartaal van 2019. Daarmee komt de omzetdaling voor de autobranche over heel 2020 uit op 6,9 procent, na vijf jaar van omzetgroei. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers

Importeurs werden vorig jaar als eerste getroffen door het sluiten van fabrieken in binnen- en buitenland. Zij zagen volgens het CBS in het eerste kwartaal hun omzet met 10,5 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Tweede en derde kwartaal

In de autobranche als geheel daalde de omzet in het tweede kwartaal met ruim 25 procent. Naast de importeurs werden ook de handel in auto-onderdelen en de zware bedrijfsautobranche zwaar getroffen. Het derde kwartaal liet voor de gehele branche een herstel zien ten opzichte van een kwartaal eerder (23 procent) maar de omzet was nagenoeg gelijk aan hetzelfde kwartaal van 2019.

Vierde kwartaal gelijk gebleven

De omzet van de gehele autobranche is in het vierde kwartaal van 2020 bijna niet veranderd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De handel en reparatie van personenauto’s zag een licht positieve omzetontwikkeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (1,2 procent). Aan het eind van 2020 steeg de verkoop van nieuwe elektrische auto’s, als gevolg van een verandering in de bijtelling met ingang van 2021.

Ondernemersvertrouwen negatief

Het vertrouwen van ondernemers in de autobranche was gedurende heel 2020 negatief, vooral in het tweede kwartaal (-46,9). Aan het begin van het vierde kwartaal was het ondernemersvertrouwen met -6,9 weer iets positiever. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2021 is het ondernemersvertrouwen opnieuw flink afgenomen (-20,5).

Omzet autobranche vierde kwartaal 2020 niet verder gedaald - Automobielmanagement.nl

Omzet autobranche vierde kwartaal 2020 niet verder gedaald

Autobedrijven hebben in het vierde kwartaal van 2020 vrijwel dezelfde omzet behaald als in het laatste kwartaal van 2019. Daarmee komt de omzetdaling voor de autobranche over heel 2020 uit op 6,9 procent, na vijf jaar van omzetgroei. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers

Importeurs werden vorig jaar als eerste getroffen door het sluiten van fabrieken in binnen- en buitenland. Zij zagen volgens het CBS in het eerste kwartaal hun omzet met 10,5 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Tweede en derde kwartaal

In de autobranche als geheel daalde de omzet in het tweede kwartaal met ruim 25 procent. Naast de importeurs werden ook de handel in auto-onderdelen en de zware bedrijfsautobranche zwaar getroffen. Het derde kwartaal liet voor de gehele branche een herstel zien ten opzichte van een kwartaal eerder (23 procent) maar de omzet was nagenoeg gelijk aan hetzelfde kwartaal van 2019.

Vierde kwartaal gelijk gebleven

De omzet van de gehele autobranche is in het vierde kwartaal van 2020 bijna niet veranderd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. De handel en reparatie van personenauto’s zag een licht positieve omzetontwikkeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (1,2 procent). Aan het eind van 2020 steeg de verkoop van nieuwe elektrische auto’s, als gevolg van een verandering in de bijtelling met ingang van 2021.

Ondernemersvertrouwen negatief

Het vertrouwen van ondernemers in de autobranche was gedurende heel 2020 negatief, vooral in het tweede kwartaal (-46,9). Aan het begin van het vierde kwartaal was het ondernemersvertrouwen met -6,9 weer iets positiever. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2021 is het ondernemersvertrouwen opnieuw flink afgenomen (-20,5).