De olieprijs steeg woensdag nog verder vanwege berichten dat de Amerikaanse voorraden van olie- en benzine zouden zijn afgenomen, zegt het ANP. Dat zou te maken hebben met het feit dat er weer meer bedrijvigheid plaatsvindt in het land. Omdat ook andere economieën zich weer langzaam herstellen, neemt de vraag naar brandstoffen toe. Voor een vat Brentolie moest woensdag bijna 70 dollar betaald worden. Op het dieptepunt vorig jaar was dat nog geen 30 dollar. De prijs van een liter benzine stijgt al het hele jaar.

Nieuw fenomeen

Volgens UnitedConsumers wordt de hoge benzineprijs ook door een nieuw fenomeen veroorzaakt. ”Doordat er na raffinage een gebrek aan vraag is naar kerosine (de brandstof voor vliegtuigen), als gevolg van de corona vliegbeperkingen, wordt de prijs van andere raffinageproducten, waaronder benzine, bij gelijkblijvende raffinagekosten duurder”, aldus directeur Paul van Selms.

Ook de prijzen van diesel en lpg blijven stijgen. De literprijs van diesel is nog maar 3 cent verwijderd van het record uit 2012. Diesel kostte destijds 1,558 euro en kost nu 1,525 euro. Op het hoogtepunt kostte lpg 0,946 euro. Nu is dat 0,940 euro. UnitedConsumers houdt de adviesprijs bij op basis van adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Pomphouders kunnen overigens andere prijzen hanteren.

De benzineprijs bestaat in Nederland voor een groot gedeelte uit btw: 17 procent op de totaalprijs en nog eens 43 procent op een liter benzine of een kilo lpg. De accijns op een liter diesel is 34 procent. De hoogte van de accijns wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Volgens Van Selms gaat meer dan 1 euro van elke getankte liter naar de schatkist.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding