Consumentenbond klaagt over occasionprijzen zonder btw

De Consumentenbond komt in actie tegen autobedrijven die hun gebruikte elektrische auto’s adverteren met prijzen exclusief btw. Deze prijsmisleiding is verboden en de Consumentenbond heeft dan ook de Autoriteit Consument & Markt ACM ingelicht. Inmiddels is er ook verzet vanuit de branche tegen deze praktijken, onder meer via het manifest ‘Ex btw-weg ermee’.

ACM: ‘prijzen rijklaar maken auto beter zichtbaar’

De verkeerde prijsstelling komt naar voren uit een steekproef van de Consumentenbond. Zo biedt een Bovag-bedrijf op Autoscout24 een Hyundai Kona aan voor 26.945 euro. In werkelijkheid kost de auto ruim 32.600 euro, inclusief 21 procent btw. Op Marktplaats adverteert een Bovag-lid met een Peugeot e-208 voor 27.900 euro ex-btw. De werkelijke prijs is 33.759 euro. En op de site van de ANWB staat een Tesla Model 3 die ruim 9.000 euro meer kost dan de geadverteerde 42.950 euro. Directeur Sandra Molenaar: “Deze advertenties zijn gericht op particuliere kopers en dan is het wettelijk verplicht de prijzen inclusief btw te vermelden. De enige reden voor de autobedrijven om te adverteren zonder btw, is dat de advertentie gunstig naar boven komt in de zoekresultaten.’’

Misleidend

De Consumentenbond onderzocht online advertenties voor drie modellen gebruikte elektrische auto’s: Hyundai Kona, Tesla Model 3 en Peugeot e-208. Daarvoor werden maximaal de bovenste 10 advertenties bekeken op de websites Autoscout24, Autotrack, Marktplaats, ViaBovag en ANWB. De meeste misleidende advertenties stonden op Autoscout24 en Marktplaats. Op viaBovag ging het het vaakst goed, maar dat betekent niet dat alle Bovag-leden zich aan de regels houden. Op andere sites adverteerden deze namelijk wel met ex-BTW prijzen.

Truc

De onderzoekers zagen ook een andere truc om auto’s goedkoper te laten lijken. Daarbij verrekent de dealer alvast de mogelijke overheidssubsidie voor elektrische auto’s (2.000 euro) in de advertentieprijs. Maar subsidie moet de eigenaar wél nog zelf aanvragen, nadat hij de auto heeft gekocht, waarschuwt de Consumentenbond.

Lees ook:
Manifest ‘Ex btw weg ermee’ ruim 900 keer ondertekend

Consumentenbond klaagt over occasionprijzen zonder btw - Automobielmanagement.nl

Consumentenbond klaagt over occasionprijzen zonder btw

De Consumentenbond komt in actie tegen autobedrijven die hun gebruikte elektrische auto’s adverteren met prijzen exclusief btw. Deze prijsmisleiding is verboden en de Consumentenbond heeft dan ook de Autoriteit Consument & Markt ACM ingelicht. Inmiddels is er ook verzet vanuit de branche tegen deze praktijken, onder meer via het manifest ‘Ex btw-weg ermee’.

ACM: ‘prijzen rijklaar maken auto beter zichtbaar’

De verkeerde prijsstelling komt naar voren uit een steekproef van de Consumentenbond. Zo biedt een Bovag-bedrijf op Autoscout24 een Hyundai Kona aan voor 26.945 euro. In werkelijkheid kost de auto ruim 32.600 euro, inclusief 21 procent btw. Op Marktplaats adverteert een Bovag-lid met een Peugeot e-208 voor 27.900 euro ex-btw. De werkelijke prijs is 33.759 euro. En op de site van de ANWB staat een Tesla Model 3 die ruim 9.000 euro meer kost dan de geadverteerde 42.950 euro. Directeur Sandra Molenaar: “Deze advertenties zijn gericht op particuliere kopers en dan is het wettelijk verplicht de prijzen inclusief btw te vermelden. De enige reden voor de autobedrijven om te adverteren zonder btw, is dat de advertentie gunstig naar boven komt in de zoekresultaten.’’

Misleidend

De Consumentenbond onderzocht online advertenties voor drie modellen gebruikte elektrische auto’s: Hyundai Kona, Tesla Model 3 en Peugeot e-208. Daarvoor werden maximaal de bovenste 10 advertenties bekeken op de websites Autoscout24, Autotrack, Marktplaats, ViaBovag en ANWB. De meeste misleidende advertenties stonden op Autoscout24 en Marktplaats. Op viaBovag ging het het vaakst goed, maar dat betekent niet dat alle Bovag-leden zich aan de regels houden. Op andere sites adverteerden deze namelijk wel met ex-BTW prijzen.

Truc

De onderzoekers zagen ook een andere truc om auto’s goedkoper te laten lijken. Daarbij verrekent de dealer alvast de mogelijke overheidssubsidie voor elektrische auto’s (2.000 euro) in de advertentieprijs. Maar subsidie moet de eigenaar wél nog zelf aanvragen, nadat hij de auto heeft gekocht, waarschuwt de Consumentenbond.

Lees ook:
Manifest ‘Ex btw weg ermee’ ruim 900 keer ondertekend