Grootste dealerbedrijven steeds dominanter, Van Mossel verstevigt koppositie

De dominantie van de grootste Nederlandse dealerbedrijven is afgelopen jaar verder gegroeid. De top 100 grootste dealers namen in 2020 maar liefst 85,5 procent van de totale autoverkoop voor hun rekening. Van Mossel verstevigt zijn koppositie met een aandeel van ruim 10 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse dealerholdingonderzoek van Aumacon.

Uit het onderzoek blijkt dat het voor kleinere autobedrijven steeds moeilijker is om succesvol te zijn op de Nederlandse markt. De grootste vijftig autodealers hebben inmiddels al 72 procent van de markt in handen, de tien allergrootsten 41 procent van de totaalmarkt.

Clem Dickmann van Aumacon verwacht dat de dominantie van de grootste Nederlandse dealerbedrijven verder zal groeien. “Van de huidige circa vierhonderd dealerondernemingen in Nederland zullen er de komende jaren door overnames nog vele gaan verdwijnen. Vooral volume- en premiummerken worden over een paar jaar alleen nog maar door bedrijven uit de Top-100 vertegenwoordigd. Wat daarnaast nog zal resteren, zijn kleinschalige dealers van kleine merken in de periferie van ons land.”

Van Mossel steeds dominanter

Van Mossel Automotive Groep heeft afgelopen jaar zijn koppositie verder verstevigd. Jarenlang voerde Stern Groep de lijst aan. Van Mossel klom in 2020 in Nederland naar een verkoopaantal van 43.137 stuks. Dat is bijna 5 procent meer dan in 2019. Van Mossel is daarmee een van de weinige autodealers die in 2020 verkoopwinst noteerden. De groep heeft daarmee een marktaandeel op de Nederlandse markt voor nieuwe personen- en bestelauto’s van liefst 10,4 procent.

Het gezamenlijk aantal vestigingen van de honderd grootsten is in 2020 gestabiliseerd. In 2018 ging het nog om totaal 1.011 vestigingen, in 2019 daalde dat aantal naar 977 vestigingen. Vorig jaar kwam het gezamenlijk aantal vestigingen uit op 990 stuks. “Een verdere daling zit er kennelijk nog niet in, wat uit bedrijfseconomisch oogpunt te betreuren is. Het huidige distributiemodel vergt immers te hoge kosten”, aldus Dickmann.

Nieuwe namen in de lijst

In de top 100 zijn negen nieuwe namen terug te vinden, onder meer vanwege fusies en overnames. Polestar Nederland staat op plek 31. In de lijst van 51 tot 100 zijn onder meer Pon Luxury Cars, Iveco Schouten, Virena Autogroep, Smidts Autogroep, Autobedrijf De Beer, Harrie Arendsen, Ton van Kuyk en Van Gent Autobedrijven terug te vinden.

Grootste dealerbedrijven steeds dominanter, Van Mossel verstevigt koppositie - Automobielmanagement.nl

Grootste dealerbedrijven steeds dominanter, Van Mossel verstevigt koppositie

De dominantie van de grootste Nederlandse dealerbedrijven is afgelopen jaar verder gegroeid. De top 100 grootste dealers namen in 2020 maar liefst 85,5 procent van de totale autoverkoop voor hun rekening. Van Mossel verstevigt zijn koppositie met een aandeel van ruim 10 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse dealerholdingonderzoek van Aumacon.

Uit het onderzoek blijkt dat het voor kleinere autobedrijven steeds moeilijker is om succesvol te zijn op de Nederlandse markt. De grootste vijftig autodealers hebben inmiddels al 72 procent van de markt in handen, de tien allergrootsten 41 procent van de totaalmarkt.

Clem Dickmann van Aumacon verwacht dat de dominantie van de grootste Nederlandse dealerbedrijven verder zal groeien. “Van de huidige circa vierhonderd dealerondernemingen in Nederland zullen er de komende jaren door overnames nog vele gaan verdwijnen. Vooral volume- en premiummerken worden over een paar jaar alleen nog maar door bedrijven uit de Top-100 vertegenwoordigd. Wat daarnaast nog zal resteren, zijn kleinschalige dealers van kleine merken in de periferie van ons land.”

Van Mossel steeds dominanter

Van Mossel Automotive Groep heeft afgelopen jaar zijn koppositie verder verstevigd. Jarenlang voerde Stern Groep de lijst aan. Van Mossel klom in 2020 in Nederland naar een verkoopaantal van 43.137 stuks. Dat is bijna 5 procent meer dan in 2019. Van Mossel is daarmee een van de weinige autodealers die in 2020 verkoopwinst noteerden. De groep heeft daarmee een marktaandeel op de Nederlandse markt voor nieuwe personen- en bestelauto’s van liefst 10,4 procent.

Het gezamenlijk aantal vestigingen van de honderd grootsten is in 2020 gestabiliseerd. In 2018 ging het nog om totaal 1.011 vestigingen, in 2019 daalde dat aantal naar 977 vestigingen. Vorig jaar kwam het gezamenlijk aantal vestigingen uit op 990 stuks. “Een verdere daling zit er kennelijk nog niet in, wat uit bedrijfseconomisch oogpunt te betreuren is. Het huidige distributiemodel vergt immers te hoge kosten”, aldus Dickmann.

Nieuwe namen in de lijst

In de top 100 zijn negen nieuwe namen terug te vinden, onder meer vanwege fusies en overnames. Polestar Nederland staat op plek 31. In de lijst van 51 tot 100 zijn onder meer Pon Luxury Cars, Iveco Schouten, Virena Autogroep, Smidts Autogroep, Autobedrijf De Beer, Harrie Arendsen, Ton van Kuyk en Van Gent Autobedrijven terug te vinden.