November: Skoda voert modellenlijst aan, Lynk & Co in top vijf

Skoda voert voor het eerst de Nederlandse modellenlijst aan. De Enyaq is met 998 exemplaren en een marktaandeel van 3,7 procent de best verkochte auto in de maand november. Ook is er is een opmerkelijke nieuwkomer in de top vijf: de Lynk & Co 01 waarvan er afgelopen maand 649 op kenteken werden gezet, wat goed is voor 2,4 procent van de markt.

Vanaf volgend jaar slaat Škoda Auto een nieuwe, op een elektrische en digitale toekomst gerichte designkoers inSkoda (2021)

De Skoda Enyaq bleef de vorige koploper, de Kia Niro, met maar net zes stuks voor. De Niro heeft daarmee een marktaandeel van 3,6 procent.  ‘’Het mondiale tekort aan computerchips speelt de autobranche nog immer parten en de verwachting is dat deze problematiek nog minstens tot halverwege volgend jaar voor problemen blijft zorgen. De orderportefeuilles bij autodealers zijn over het algemeen goed gevuld, maar veel fabrikanten kunnen momenteel niet voldoende produceren. Voor heel 2021 verwachten Bovag en Rai Vereniging een totaal van 327.000 registraties, mits in de laatste maand van het jaar nog de inmiddels traditionele eindspurt met registraties van elektrische auto’s voor de zakelijke markt kan worden ingezet,’’ schrijven de organisaties. Per 1 januari aanstaande stijgt de fiscale bijtelling over het privégebruik van een elektrische auto voor zakelijke rijders van 12 naar 16 procent van de consumentenprijs. Dat percentage geldt dan bovendien over de eerste 35.000 euro in plaats van nu over de eerste 40.000 euro.

Kia bestverkochte merk

Hoewel de Niro – mogelijk tijdelijk – niet de modellenlijst aanvoert, doet Kia dat als merk wel. Kia verkocht 2.766 nieuwe personenauto’s met een marktaandeel van net boven de tien procent. Volkswagen is tweede met 2.538 registraties en 9,3 procent van de markt terwijl de top vijf hier wordt volgemaakt door Toyota, Skoda en Hyundai. Verder zijn het niet alleen minnen op de merkenlijst. Zo registreerde Dacia met 345 stuks ruim dubbel zoveel auto’s als in oktober 2020, komt Porsche met 134 stuks bijna twee keer zo hoog uit, boekt Tesla met een bescheiden aantal van 24 auto’s toch 65 procent winst, zit Nissan met 531 exemplaren 45 procent hoger en toont BMW met 1.262 stuks een stijging van een kwart.

Lees ook:
Bijna kwart minder nieuwe auto’s verkocht in oktober

November: Skoda voert modellenlijst aan, Lynk & Co in top vijf - Automobielmanagement.nl

November: Skoda voert modellenlijst aan, Lynk & Co in top vijf

Skoda voert voor het eerst de Nederlandse modellenlijst aan. De Enyaq is met 998 exemplaren en een marktaandeel van 3,7 procent de best verkochte auto in de maand november. Ook is er is een opmerkelijke nieuwkomer in de top vijf: de Lynk & Co 01 waarvan er afgelopen maand 649 op kenteken werden gezet, wat goed is voor 2,4 procent van de markt.

Vanaf volgend jaar slaat Škoda Auto een nieuwe, op een elektrische en digitale toekomst gerichte designkoers inSkoda (2021)

De Skoda Enyaq bleef de vorige koploper, de Kia Niro, met maar net zes stuks voor. De Niro heeft daarmee een marktaandeel van 3,6 procent.  ‘’Het mondiale tekort aan computerchips speelt de autobranche nog immer parten en de verwachting is dat deze problematiek nog minstens tot halverwege volgend jaar voor problemen blijft zorgen. De orderportefeuilles bij autodealers zijn over het algemeen goed gevuld, maar veel fabrikanten kunnen momenteel niet voldoende produceren. Voor heel 2021 verwachten Bovag en Rai Vereniging een totaal van 327.000 registraties, mits in de laatste maand van het jaar nog de inmiddels traditionele eindspurt met registraties van elektrische auto’s voor de zakelijke markt kan worden ingezet,’’ schrijven de organisaties. Per 1 januari aanstaande stijgt de fiscale bijtelling over het privégebruik van een elektrische auto voor zakelijke rijders van 12 naar 16 procent van de consumentenprijs. Dat percentage geldt dan bovendien over de eerste 35.000 euro in plaats van nu over de eerste 40.000 euro.

Kia bestverkochte merk

Hoewel de Niro – mogelijk tijdelijk – niet de modellenlijst aanvoert, doet Kia dat als merk wel. Kia verkocht 2.766 nieuwe personenauto’s met een marktaandeel van net boven de tien procent. Volkswagen is tweede met 2.538 registraties en 9,3 procent van de markt terwijl de top vijf hier wordt volgemaakt door Toyota, Skoda en Hyundai. Verder zijn het niet alleen minnen op de merkenlijst. Zo registreerde Dacia met 345 stuks ruim dubbel zoveel auto’s als in oktober 2020, komt Porsche met 134 stuks bijna twee keer zo hoog uit, boekt Tesla met een bescheiden aantal van 24 auto’s toch 65 procent winst, zit Nissan met 531 exemplaren 45 procent hoger en toont BMW met 1.262 stuks een stijging van een kwart.

Lees ook:
Bijna kwart minder nieuwe auto’s verkocht in oktober