Diesel niet meer in trek op occasionmarkt

Het aandeel verkochte dieseloccasions is in de eerste elf maanden van 2021 uitgekomen op minder dan 10 procent van het totaal. Uit cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat het dieselaandeel nooit eerder zo laag uitkwam.

In de eerste elf maanden van 2021 verkochten autobedrijven 121.712 dieseloccasions, oftewel 9,9 procent van de totale occasionverkoop door de vakhandel. Vorig jaar was in dezelfde periode 12 procent van de verkochte occasions nog een diesel. Net iets meer dan 80 procent van de gebruikte personenauto’s die de vakhandel dit jaar tot en met november verkocht betrof een benzinemodel.

Elektrisch en hybride

De vakhandel verkocht in de eerste elf maanden van het jaar 29.452 tweedehands auto’s die volledig elektrisch aangedreven zijn. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de 12.281 exemplaren in dezelfde periode vorig jaar en intussen goed voor een marktaandeel van 2,4 procent in de totale occasionverkoop door autobedrijven. Een jaar geleden was dat aandeel nog slechts 1 procent. Ook de hybride aandrijving is aan een forse opmars bezig, getuige de verkoop van 82.659 stuks – dat is ruim 30.000 meer dan een jaar geleden- en het marktaandeel van 6,7 procent.

De opmars van elektrische en hybride wagens betekent ook dat de handgeschakelde occasion op z’n retour is, nog los van de algehele trend richting automatische versnellingsbakken. Weliswaar heeft dit jaar 64,5 procent nog een handbak, vijf jaar geleden was dat bijna 79 procent en tien jaar geleden ruim 83 procent.

Cabrio’s zijn populair

Opvallend is verder dat met 2,6 procent het hoogste aandeel tweedehands cabrio’s ooit werd verkocht en dat de afzet daarvan bij de vakhandel met 32.168 stuks voor het eerst meer dan 30.000 bedraagt in de eerste elf maanden van een jaar.

Bijna 53 procent betrof een hatchback en dat aandeel is sinds jaar en dag stabiel, terwijl bijna 17 procent van de verkochte occasions intussen in de categorie SUV is ingedeeld. Nog slechts 5 procent is een sedan; dat was tien jaar geleden ruim 10 procent en 13 procent betreft een stationwagon, een vrij stabiel percentage door de jaren heen.

Diesel niet meer in trek op occasionmarkt - Automobielmanagement.nl

Diesel niet meer in trek op occasionmarkt

Het aandeel verkochte dieseloccasions is in de eerste elf maanden van 2021 uitgekomen op minder dan 10 procent van het totaal. Uit cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat het dieselaandeel nooit eerder zo laag uitkwam.

In de eerste elf maanden van 2021 verkochten autobedrijven 121.712 dieseloccasions, oftewel 9,9 procent van de totale occasionverkoop door de vakhandel. Vorig jaar was in dezelfde periode 12 procent van de verkochte occasions nog een diesel. Net iets meer dan 80 procent van de gebruikte personenauto’s die de vakhandel dit jaar tot en met november verkocht betrof een benzinemodel.

Elektrisch en hybride

De vakhandel verkocht in de eerste elf maanden van het jaar 29.452 tweedehands auto’s die volledig elektrisch aangedreven zijn. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de 12.281 exemplaren in dezelfde periode vorig jaar en intussen goed voor een marktaandeel van 2,4 procent in de totale occasionverkoop door autobedrijven. Een jaar geleden was dat aandeel nog slechts 1 procent. Ook de hybride aandrijving is aan een forse opmars bezig, getuige de verkoop van 82.659 stuks – dat is ruim 30.000 meer dan een jaar geleden- en het marktaandeel van 6,7 procent.

De opmars van elektrische en hybride wagens betekent ook dat de handgeschakelde occasion op z’n retour is, nog los van de algehele trend richting automatische versnellingsbakken. Weliswaar heeft dit jaar 64,5 procent nog een handbak, vijf jaar geleden was dat bijna 79 procent en tien jaar geleden ruim 83 procent.

Cabrio’s zijn populair

Opvallend is verder dat met 2,6 procent het hoogste aandeel tweedehands cabrio’s ooit werd verkocht en dat de afzet daarvan bij de vakhandel met 32.168 stuks voor het eerst meer dan 30.000 bedraagt in de eerste elf maanden van een jaar.

Bijna 53 procent betrof een hatchback en dat aandeel is sinds jaar en dag stabiel, terwijl bijna 17 procent van de verkochte occasions intussen in de categorie SUV is ingedeeld. Nog slechts 5 procent is een sedan; dat was tien jaar geleden ruim 10 procent en 13 procent betreft een stationwagon, een vrij stabiel percentage door de jaren heen.