TrackJack introduceert serie podcasts over zakelijk rijden

brand story

De regelgeving in Nederland omtrent zakelijk rijden is complex. Veel zakelijke rijders, maar zeker ook fleetowners en wagenparkbeheerders, hebben praktische vragen over de bijtelling, het zakelijk of privé registreren van gereden kilometers en welke gegevens de Belastingdienst controleert. Om antwoorden te geven op de meest voorkomende vragen lanceert TrackJack een serie podcasts waar verschillende experts aan het woord komen.

De aanleiding om met deze serie podcasts te beginnen waren terugkerende vragen die via sales en klantenservice binnenkwamen. Want alhoewel de ritregistratiesystemen van TrackJack administratieve uitdagingen oplossen die komen kijken bij zakelijk rijden, was er genoeg aanleiding om in te gaan op specifieke vragen vanuit de markt vertelt marketeer Micha Ligtvoet. “We hadden als doel om de belangrijkste vragen eruit te halen en daarmee met experts aan de slag te gaan. Denk aan onduidelijkheid over de bijtelling, elektrisch rijden en de 500 kilometer-regel.” Het resultaat is een serie van vier podcasts waarin de meest prangende onderwerpen uitgebreid worden behandeld.

Podcast 1. Bijtelling en 500 kilometer privé

In de podcast ‘Bijtelling en 500 kilometer privé’ gaat Micha Ligtvoet in gesprek met de voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders, Jan van Delft. Er wordt uitgelegd wat de bijtelling is, hoe het zit met elektrische auto’s en op welke manier je er als leaserijder het meeste voordeel uit haalt. Daarnaast wordt er gekeken naar de toekomst van de bijtelling. Er is discussie over de eerlijkheid van de bijtelling, die nu voor iedereen gelijk is ongeacht het aantal gereden privékilometers. De VZR pleit dan ook voor een variabele bijtelling. Jan van Delft: “Waar komt die 500 kilometer vandaan? Dat lijkt arbitrair. En dat is het ook.” Tot slot wordt er in de podcast aandacht besteed aan rekeningrijden en de impact hiervan op de zakelijke rijder.

Podcast 2. Wat is nou zakelijk en wat is privé?

Deze podcast gaat over juiste de administratie van zakelijke gereden kilometers en privékilometers. Voor het dagelijkse woon-werkverkeer zal dit duidelijk zijn, maar hoe zit het als je onderweg naar huis nog even langs de supermarkt rijdt? Of wanneer je op weg naar het werk je kinderen afzet bij het kinderdagverblijf? Hoe zit het met omrijden? Er zijn talloze scenario’s te bedenken waarbij er onduidelijkheid is of de gereden kilometers zakelijk of privé zijn. In deze podcast komt Heleen Elbert aan het woord, fiscaal jurist en expert in Nederland op het gebied van autobelastingen. Zij kent haar klanten goed. “Dan zeggen ze: we moeten toch eten tijdens het werk? Het is een privérit. Dat is een privé-aangelegenheid.”

Podcast 3. Veiligheid van uw gegevens

Frank Melis, advocaat met een passie voor intellectueel eigendom, gaat in deze podcast dieper in op het privacyvraagstuk omtrent ritregistratiesystemen. Met deze systemen beschikken werkgevers en werknemers over een sluitende ritregistratie en voorkom je vragen van de Belastingdienst. Super handig dus, maar mag je zomaar een GPS-tracker plaatsen in een auto van de zaak? En hoe zit het met de privacy? Ook besteden Micha Ligtvoet en Frank Melis aandacht aan de vraag wat je als werkgever moet doen om de gegevens van medewerkers te beschermen en hoe lang alle data bewaard moet blijven. Dat leidt volgens Melis soms tot discussie: “Ze hebben niet goed gekeken wat er in de AVG staat. Er staat niets over een verbod op het verwerken van gegevens. Er staat alleen hoe je het moet doen als je het wél wilt doen.”

Podcast 4. Wat controleert de Belastingdienst?

In podcast 4 keert Heleen Elbert terug om meer te vertellen over de werkwijze van de Belastingdienst. Als voormalig medewerker van de Belastingdienst weet zij precies welke controles de ficus uitvoert en ook gaat zij in op mogelijke misverstanden die er bestaan. Sommige berijders denken bijvoorbeeld dat de Belastingdienst op zaterdag kentekens scant bij meubelwinkels en pretparken, maar is dit ook echt zo? Ook vertelt zij meer over de gegevens die zakelijke rijders moeten aanleveren bij een controle, en wat de gevolgen zijn als de administratie niet honderd procent klopt. Heleen Elbert: “Het doel van een gesprek met de fiscus is niet het tegenover elkaar staan. Het doel van een gesprek met de fiscus is de inspecteur informatie aanleveren waarop hij met een gerust hart kan zeggen: zie je wel ik heb hem terecht gelijk gegeven.”

De podcasts zijn onder andere te beluisteren op Spotify via de zoekterm ‘TrackJack’ of beluister direct op de website van TrackJack.

TrackJack introduceert serie podcasts over zakelijk rijden - Automobielmanagement.nl

TrackJack introduceert serie podcasts over zakelijk rijden

brand story

De regelgeving in Nederland omtrent zakelijk rijden is complex. Veel zakelijke rijders, maar zeker ook fleetowners en wagenparkbeheerders, hebben praktische vragen over de bijtelling, het zakelijk of privé registreren van gereden kilometers en welke gegevens de Belastingdienst controleert. Om antwoorden te geven op de meest voorkomende vragen lanceert TrackJack een serie podcasts waar verschillende experts aan het woord komen.

De aanleiding om met deze serie podcasts te beginnen waren terugkerende vragen die via sales en klantenservice binnenkwamen. Want alhoewel de ritregistratiesystemen van TrackJack administratieve uitdagingen oplossen die komen kijken bij zakelijk rijden, was er genoeg aanleiding om in te gaan op specifieke vragen vanuit de markt vertelt marketeer Micha Ligtvoet. “We hadden als doel om de belangrijkste vragen eruit te halen en daarmee met experts aan de slag te gaan. Denk aan onduidelijkheid over de bijtelling, elektrisch rijden en de 500 kilometer-regel.” Het resultaat is een serie van vier podcasts waarin de meest prangende onderwerpen uitgebreid worden behandeld.

Podcast 1. Bijtelling en 500 kilometer privé

In de podcast ‘Bijtelling en 500 kilometer privé’ gaat Micha Ligtvoet in gesprek met de voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders, Jan van Delft. Er wordt uitgelegd wat de bijtelling is, hoe het zit met elektrische auto’s en op welke manier je er als leaserijder het meeste voordeel uit haalt. Daarnaast wordt er gekeken naar de toekomst van de bijtelling. Er is discussie over de eerlijkheid van de bijtelling, die nu voor iedereen gelijk is ongeacht het aantal gereden privékilometers. De VZR pleit dan ook voor een variabele bijtelling. Jan van Delft: “Waar komt die 500 kilometer vandaan? Dat lijkt arbitrair. En dat is het ook.” Tot slot wordt er in de podcast aandacht besteed aan rekeningrijden en de impact hiervan op de zakelijke rijder.

Podcast 2. Wat is nou zakelijk en wat is privé?

Deze podcast gaat over juiste de administratie van zakelijke gereden kilometers en privékilometers. Voor het dagelijkse woon-werkverkeer zal dit duidelijk zijn, maar hoe zit het als je onderweg naar huis nog even langs de supermarkt rijdt? Of wanneer je op weg naar het werk je kinderen afzet bij het kinderdagverblijf? Hoe zit het met omrijden? Er zijn talloze scenario’s te bedenken waarbij er onduidelijkheid is of de gereden kilometers zakelijk of privé zijn. In deze podcast komt Heleen Elbert aan het woord, fiscaal jurist en expert in Nederland op het gebied van autobelastingen. Zij kent haar klanten goed. “Dan zeggen ze: we moeten toch eten tijdens het werk? Het is een privérit. Dat is een privé-aangelegenheid.”

Podcast 3. Veiligheid van uw gegevens

Frank Melis, advocaat met een passie voor intellectueel eigendom, gaat in deze podcast dieper in op het privacyvraagstuk omtrent ritregistratiesystemen. Met deze systemen beschikken werkgevers en werknemers over een sluitende ritregistratie en voorkom je vragen van de Belastingdienst. Super handig dus, maar mag je zomaar een GPS-tracker plaatsen in een auto van de zaak? En hoe zit het met de privacy? Ook besteden Micha Ligtvoet en Frank Melis aandacht aan de vraag wat je als werkgever moet doen om de gegevens van medewerkers te beschermen en hoe lang alle data bewaard moet blijven. Dat leidt volgens Melis soms tot discussie: “Ze hebben niet goed gekeken wat er in de AVG staat. Er staat niets over een verbod op het verwerken van gegevens. Er staat alleen hoe je het moet doen als je het wél wilt doen.”

Podcast 4. Wat controleert de Belastingdienst?

In podcast 4 keert Heleen Elbert terug om meer te vertellen over de werkwijze van de Belastingdienst. Als voormalig medewerker van de Belastingdienst weet zij precies welke controles de ficus uitvoert en ook gaat zij in op mogelijke misverstanden die er bestaan. Sommige berijders denken bijvoorbeeld dat de Belastingdienst op zaterdag kentekens scant bij meubelwinkels en pretparken, maar is dit ook echt zo? Ook vertelt zij meer over de gegevens die zakelijke rijders moeten aanleveren bij een controle, en wat de gevolgen zijn als de administratie niet honderd procent klopt. Heleen Elbert: “Het doel van een gesprek met de fiscus is niet het tegenover elkaar staan. Het doel van een gesprek met de fiscus is de inspecteur informatie aanleveren waarop hij met een gerust hart kan zeggen: zie je wel ik heb hem terecht gelijk gegeven.”

De podcasts zijn onder andere te beluisteren op Spotify via de zoekterm ‘TrackJack’ of beluister direct op de website van TrackJack.