Verder heeft 13,5 procent van de Bovag-leden uitstel van belastingbetaling aangevraagd. Bij ruim een kwart van die ondernemers gaat het om een bedrag van 100.000 euro of meer. Bovag’s recente lobby verlicht deze last enigszins door een verlenging van de huidige lage invorderingsrente (0,01 procent) op uitgestelde belastingbetalingen tot 1 juli 2022. Vanaf dan wordt die rente 1 procent, waar dat eerder 2 procent zou zijn.

Ondernemersmonitor

Dat alles komt naar voren uit de nieuwe Ondernemersmonitor. Leveringsproblemen vormen nog altijd het grootste pijnpunt voor ondernemers. Een tekort aan personeel komt nu op de tweede plaats en is volgens Bovag ook ‘met stip gestegen.’ Nog steeds een derde van de ondernemers is op zoek naar personeel. Het overgrote deel (82 procent) betreft technisch personeel. Vorige keer was dat nog 58 procent. Opvallend is verder dat veel meer van de personeelsbehoeftige bedrijven (bijna een derde inmiddels) op zoek is naar leerlingen (29 procent); vorige keer was dat nog 19 procent. Door die ontwikkelingen denken vrijwel alle deelnemende bedrijven dat ze geen personeel hoeven te ontslaan.

Minder klanten

Veel bedrijven blijven melden dat ze minder klanten hebben. Ruim een kwart heeft daardoor een lagere omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld komt de omzetdaling uit op bijna 22 procent. Aan de andere kant ligt bij 23 procent de omzet juist hoger. Nog steeds stelt bijna 40 procent dat ze de bedrijfsvoering gaan veranderen. Daarbij gaat het meestal om het opzetten van andere bedrijfsactiviteiten gevolgd door meer investeren in online, het bedrijf ter overname aanbieden of stoppen met één of meer bedrijfsactiviteiten.

Lees ook:
Een op zestien autobedrijven wordt te koop gezet