‘’Enerzijds worden de verkopen mogelijk geremd door het aanhoudende chiptekort en onzekerheid over de effecten van een hogere bijtelling voor zakelijke elektrische rijders. Anderzijds krijgt de markt een prikkel nu particulieren vanaf 1 januari weer gebruik kunnen maken van een aankoopsubsidie voor elektrische auto’s en er daarnaast dit jaar een aantal nieuwe (betaalbare) EV modellen op de markt worden geïntroduceerd. Ook het aanbod van de (plug-in) hybrides neemt toe waardoor de consument volop keuze heeft in zuinige modellen,’’ schrijven beide organisaties.

Dit jaar ligt de particuliere aankoopsubsidie op 3.350 euro voor een nieuwe elektrische auto. In totaal is 71 miljoen euro subsidie beschikbaar, waarmee ruim 21.000 nieuwe elektrische auto’s kunnen worden gesubsidieerd. Mede hierdoor zal het marktaandeel voor EV in de totale nieuwverkopen in 2022 naar verwachting tussen de 20 en 30 procent liggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding