Rijbewijs nog steeds in trek bij Nederlandse jongeren

In tegenstelling tot andere landen willen Nederlandse jongeren nog altijd graag een rijbewijs halen. Dat blijkt uit cijfers die het CBR op verzoek heeft verstrekt aan Automobiel Management.

In 2015 slaagden 187.461 jongeren van 17 tot 30 jaar in ons land voor het rij-examen. In de twee volgende jaren nam dat steeds met rond de 5.000 per jaar toe terwijl na een dip in 2018 in 2019 een record werd bereikt van 200.387 nieuwe jongere geslaagden.

In het eerste coronajaar daalde dat wel fors naar 150.210. ‘’2020 geeft geen goed beeld vanwege de twee lockdowns, waardoor duizenden rijexamens niet door konden gaan,’’ licht een woordvoerster van het CBR toe. Of al die mensen ook daadwerkelijk een rijbewijs aanvragen, kan het CBR niet zeggen omdat dat een zaak is van de gemeenten.

In met name Frankrijk is al jaren sprake van een duidelijke daling van het aantal jongeren dat graag een rijbewijs wil halen. Dat wordt daar ook naast het chiptekort als onderliggende en meer structurele reden voor de dalende autoverkopen aangemerkt. ‘’In Nederland zie je dus een ander beeld als je naar de groep 17-30 jarigen kijkt,’’ zegt men bij het CBR.

Rijbewijs nog steeds in trek bij Nederlandse jongeren - Automobielmanagement.nl

Rijbewijs nog steeds in trek bij Nederlandse jongeren

In tegenstelling tot andere landen willen Nederlandse jongeren nog altijd graag een rijbewijs halen. Dat blijkt uit cijfers die het CBR op verzoek heeft verstrekt aan Automobiel Management.

In 2015 slaagden 187.461 jongeren van 17 tot 30 jaar in ons land voor het rij-examen. In de twee volgende jaren nam dat steeds met rond de 5.000 per jaar toe terwijl na een dip in 2018 in 2019 een record werd bereikt van 200.387 nieuwe jongere geslaagden.

In het eerste coronajaar daalde dat wel fors naar 150.210. ‘’2020 geeft geen goed beeld vanwege de twee lockdowns, waardoor duizenden rijexamens niet door konden gaan,’’ licht een woordvoerster van het CBR toe. Of al die mensen ook daadwerkelijk een rijbewijs aanvragen, kan het CBR niet zeggen omdat dat een zaak is van de gemeenten.

In met name Frankrijk is al jaren sprake van een duidelijke daling van het aantal jongeren dat graag een rijbewijs wil halen. Dat wordt daar ook naast het chiptekort als onderliggende en meer structurele reden voor de dalende autoverkopen aangemerkt. ‘’In Nederland zie je dus een ander beeld als je naar de groep 17-30 jarigen kijkt,’’ zegt men bij het CBR.