Hoogte autopremie kan in één straat verschillen

Premies voor een autoverzekering kunnen honderden euro’s van elkaar verschillen, zelfs binnen één straat. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

'Keyless' auto duurder in verzekering

De Consumentenbond vergeleek de premies voor een 42-jarige bestuurder van een 6 jaar oude Volkswagen Golf met 5 schadevrije jaren op verschillende adressen. In de Rotterdamse Vinex-wijk Nesselande betaalt hij gemiddeld 30 procent minder dan in de Oranjeboomstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord.

Stad en platteland

Ook binnen dezelfde straat kan de premie flink verschillen. De Oranjeboomstraat heeft meerdere postcodes. Daardoor betaalt de Golfrijder op het ene huisnummer meer dan op het andere. Het verschil is het grootst bij de Kilometerverzekering (11,6 procent) en Nationale-Nederlanden (11,4 procent). Dit kan oplopen tot ruim 100 euro meer premie per jaar. Het verschil tussen stad en platteland is bij veel verzekeraars nog groter, concludeert de Consumentenbond. Verhuist de verzekerde bijvoorbeeld van Ridderkerk naar de Kop van Zuid in Rotterdam dan gaat zijn premie gemiddeld met 60 procent omhoog.

Onterecht

Autoverzekeraars rekenen vaak hogere premies in regio’s of postcodegebieden waar veel wordt geclaimd. En waar er een hoger risico op diefstal en beschadiging is. Ten onrechte, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Consumenten betalen al via de bonus malus-ladder voor geclaimde schade. Zodra je een beroep doet op je verzekering, gaat je premie omhoog. Dat je dan ook nog meer moet betalen omdat je buren meer claimen is oneerlijk en onnodig.’’ De bond adviseert om de verzekeringspremie bij verschillende aanbieders regelmatig te vergelijken.

Lees ook:
Allianz: reparatie of herstel elektrische auto stuk duurder

Hoogte autopremie kan in één straat verschillen - Automobielmanagement.nl

Hoogte autopremie kan in één straat verschillen

Premies voor een autoverzekering kunnen honderden euro’s van elkaar verschillen, zelfs binnen één straat. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

'Keyless' auto duurder in verzekering

De Consumentenbond vergeleek de premies voor een 42-jarige bestuurder van een 6 jaar oude Volkswagen Golf met 5 schadevrije jaren op verschillende adressen. In de Rotterdamse Vinex-wijk Nesselande betaalt hij gemiddeld 30 procent minder dan in de Oranjeboomstraat in de Rotterdamse wijk Feijenoord.

Stad en platteland

Ook binnen dezelfde straat kan de premie flink verschillen. De Oranjeboomstraat heeft meerdere postcodes. Daardoor betaalt de Golfrijder op het ene huisnummer meer dan op het andere. Het verschil is het grootst bij de Kilometerverzekering (11,6 procent) en Nationale-Nederlanden (11,4 procent). Dit kan oplopen tot ruim 100 euro meer premie per jaar. Het verschil tussen stad en platteland is bij veel verzekeraars nog groter, concludeert de Consumentenbond. Verhuist de verzekerde bijvoorbeeld van Ridderkerk naar de Kop van Zuid in Rotterdam dan gaat zijn premie gemiddeld met 60 procent omhoog.

Onterecht

Autoverzekeraars rekenen vaak hogere premies in regio’s of postcodegebieden waar veel wordt geclaimd. En waar er een hoger risico op diefstal en beschadiging is. Ten onrechte, vindt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Consumenten betalen al via de bonus malus-ladder voor geclaimde schade. Zodra je een beroep doet op je verzekering, gaat je premie omhoog. Dat je dan ook nog meer moet betalen omdat je buren meer claimen is oneerlijk en onnodig.’’ De bond adviseert om de verzekeringspremie bij verschillende aanbieders regelmatig te vergelijken.

Lees ook:
Allianz: reparatie of herstel elektrische auto stuk duurder