De officier van justitie in Braunschweig onderzoekt of Helmuth Schuster schuldig is aan onder meer fraude. Schuster was personeelschef van Skoda Auto en vertrok vorige maand plotseling. Er zou nog een Skoda-medewerker bij de affaire betrokken zijn, aldus de zakenkrant Financial Times. Donderdag 30 juni viel er een nieuw slachtoffer in de persoon van Klaus Volkert, voorzitter van de VW-werknemersraad en lid van de raad van toezicht van VW. Hij vertrok met de mededeling dat hij de werknemers op geen enkele wijze wilde schaden maar ontkende tegelijk dat hij een strafbaar feit zou hebben gepleegd. Zowel Schuster als Volkert werkten nauw samen met Peter Hartz, de human resources manager van VW. Die is op zijn beurt een nauwe bondgenoot van bondskanselier Gerhard Schröder. Voorts is Christian Wulff lid van de raad van toezicht van VW maar bovendien minister-president van de deelstaat Niedersachsen. En die heeft een aandeel van maar liefst achttien procent in Volkswagen. Het schandaal komt extra ongelegen want juist nu zal Wolfgang Bernhard, de nieuwe baas van de Volkswagen-merkengroep, zijn plannen voor resultaatverbetering van Volkswagen presenteren aan zijn managers. Het gedoe valt samen met de eigen ‘shake up van senior managers' die concernchef Pitschetsrieder al voorbereidt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding