De woordvoerder van Volvo Cars, Olle Axelsson, heeft dat verklaard tegen persbureau Reuters. Volvo Cars, onderdeel van PAG van Ford, heeft te lijden onder een zwakke dollar en hevige concurrentie in Amerika. De verkopen van Volvo daar zouden met vijf procent gedaald zijn dit jaar. Dat negatieve effect moet worden gecompenseerd, aldus Axelsson. Volvo zou deze week beginnen met overleg met de vakbonden. Voor het einde van het jaar moet het plan zijn beslag krijgen. De meeste van de banen zullen verloren gaan in de fabriek in Göteborg in Zweden. Volvo Cars had al een meerjarenplan dat het personeelsbestand al met vijf procent per jaar moet inkrimpen, vooral door natuurlijk verloop. De nieuwe maatregel komt daar nog eens bovenop. Volvo heeft in Zweden twintigduizend mensen in dienst en achtduizend elders, met name in de VS. Ook moeder Ford kampt met hoge kosten en dalende verkopen in de VS. Het bereidt meer ontslagen en fabrieksluitingen voor.