De autoverhuurder is verkocht zijn aan een consortium van investeerders, waaronder Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) en Petroplus-koper de Carlyle Group.George W. Tamke, partner bij CD&R, wordt bestuursvoorzitter. Henk van den Helder, algemeen directeur van Hertz Nederland, moest zich deze week beschikbaar houden dus hij wist dat er wat ging gebeuren. Binnenkort zal Hertz Nederland een persconferentie houden om meer duidelijkheid te verschaffen over de consequenties van de verkoop voor de Nederlandse tak. Het verlieslijdende Ford heeft de opbrengst van zijn winstgevende dochter hard nodig. Naar verluidt, betalen de investeerders vijf miljard direct aan Ford en nemen ze voor tien miljard over aan uitstaande leningen. Volgens ingewijden was de strijd om Hertz fel. Er waren meerdere gegadigden. Ford heeft eerder dit jaar ook een beursgang van Hertz overwogen. Hertz is met 7,4 duizend locaties actief in meer dan honderdveertig landen. Het bedrijf opereert sinds 1994 onder de vleugels van Ford. Vorig jaar verdubbelde de nettowinst naar 365 miljoen dollar op een omzet van 6,7 miljard. Ford verdiende in 2004 zo’n drieënhalf miljard op een omzet van 172 miljard. Maar met name in Amerika gaat het slecht met Ford. Het bedrijf verliest marktaandeel onder meer aan Toyota. Ford Noord-Amerika heeft in drie van de laatste vier kwartalen verlies gemaakt. Ford heeft sinds 2002 al voor 1,6 miljard dollar aan dochterbedrijven afgestoten, inclusief Kwik-Fit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding