De Duitse autofabriekarbeiders zijn de best betaalde ter wereld. Net als Volkswagen wil ook Mercedes de kosten en het aantal medewerkers in Duitsland (94 duizend) reduceren. In een verklaring zegt het merk dat de actie onvermijdelijk is. De voorgenomen afvloeiing verbetert immers in belangrijke mate de productiviteit – en daarmee de concurrentiekracht. Bovendien zou daardoor de werkgelegenheid op langere termijn gewaarborgd zijn. De vakbond IG Metall vindt echter dat het concern te veel op de kosten let en te weinig op nieuwe producten. Ook daarmee kan overcapaciteit worden bestreden, aldus IG Metall. Mercedes Car Group zegt dat de actie bijna een miljard euro gaat kosten. De kosten zullen ten laste worden gebracht van het laatste kwartaal van 2005. De groep herhaalde de voorspelling dat de operationele winst dit jaar iets hoger zal uitvallen dan vorig jaar (5,8 miljard). Maar in die prognose is geen rekening gehouden met activiteiten die de Smart-divisie moeten herstructureren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding