De zogeheten ‘chapter 11’-status heeft alleen betrekking op Delphi en 38 dochterondernemingen in de VS. Het concern verzekert zijn klanten ervan dat de levering van onderdelen voor OEM en aftermarket onverminderd – en op tijd – door zal gaan. Delphi kondigde zaterdag verder een kredietinjectie aan van 4,5 miljard dollar. Deze en andere maatregelen moeten het topmanagement in staat stellen een reorganisatie door te voeren en de kostenproblematiek aan te pakken. Met name de torenhoge (pensioen)premies maken de werknemers duur. De loonkosten van de ex-GM werknemers (het concern waaruit Delphi is voortgekomen) zouden in sommige gevallen dertig procent hoger zijn dan gebruikelijk. “De sleutel tot succes in de VS is een zo snel mogelijke aanpak van de kosten”, stelt Robert Miller, Chairman en CEO van Delphi. De noodlijdende onderdelengigant gaat ervan uit dat de herstructurering medio 2007 voltooid is en dat de ‘chapter 11’-status dan voorbij is. Volgens Miller zijn de dochterbedrijven buiten Europa wél concurrerend, hebben ze een positieve cash flow en profiteren ze mee van de economische groeipotentie buiten de VS. “Het is een van onze hoofddoelen om de strategische groei van onze niet-VS-bedrijven te garanderen en continueren, terwijl we ondertussen met behulp van het chapter 11 de kostenstructuur op onze thuismarkt aanpakken.”