Een aantal commissarissen willen Piëch wippen. Dat is het gevolg van het feit dat Porsche onlangs met 18,5 procent de grootste aandeelhouder van Volkswagen werd, groter dan de deelstaat Niedersachsen. Porsche zal nu een passende vertegenwoordiging willen hebben in de raad van commissarissen van Volkswagen AG, met twee leden naast voorzitter Piëch. Die heeft als kleinzoon van de oprichter Ferdinand Porsche (o.m. de ontwerper van de Kever) en als grootaandeelhouder ook in de raad van commissarissen van Porsche AG zit. Bovendien heeft de familie Piëch een private onderneming dat VW’s en Porsche’s distribueert in Oostenrijk en in grote gebieden van Oost-Europa. Velen zien hierin belangenverstrengelingen. De minister-president van Niedersachsen, Christian Wulff, is de meest uitgesproken opponent van Piëch. Hij zou door advocaten laten onderzoeken hoe hij Piëch kan lozen. Een woordvoerder liet voorafgaand aan de vergadering op 10 oktober weten dat het niet mogelijk zou zijn beslissingen te nemen. Er is waarschijnlijk een paar maanden tijd voor nodig, aldus deze functionaris in de zakenkrant Financial Times. Bij Volkswagen is al enige tijd een soort machtstrijd aan de gang. Die kwam voort uit het juridische onderzoek dat plaatsvindt naar de verhoudingen tussen het management, de vakbonden en de politiek. Er is sprake van schandalen op het gebied van omkoperij en (betaalde) sex-avontuurtjes. Vorige week is het onderzoek gestart naar Peter Hartz, de inmiddels afgetreden personeelschef van Volkswagen en nauwe bondgenoot van Piëch. Gisteren kreeg het schandaal een politieke lading omdat justitie heeft aangekondigd dat zij onderzoek doet naar de politicus Günter Lenz (commissaris bij Volkswagen) en het parlementslid Hans-Jürgen Uhl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding