GM heeft met betrekking tot reducties op de ziektekosten overeenstemming bereikt met de vakbonden, heeft topman Wagoner verklaard. Volgens de zakenkrant Financial Times zouden met name jongere pensionado’s en de werkenden moeten gaan meebetalen aan de ziektekosten. GM betaalt de ziektekosten voor al haar werknemers en de verwachting is dat die kosten dit jaar met tien procent zullen stijgen tot 5,6 miljard dollar. De maatregelen zouden de ziektekosten met drie miljard dollar per jaar verlagen. De verwachting is dat nu ook de andere in Detroit gevestigde concerns DaimlerChrysler en Ford soortgelijke deals willen. Dieter Zetsche (DC) wil er ‘zeker’ met de bonden over praten. GM heeft ernstig te lijden van de slechte thuismarkt maar ook in Europa was er een verlies van honderdvijftig miljoen. De herstructurering van Opel heeft in het derde kwartaal 56 miljoen dollar gekost. Het concern wil 'fabrieken' gaan sluiten om de productie in overeenstemming te brengen met de afzet en er moeten minstens 25 duizend werknemers weg. Wagoner zei dat een en ander tegen 2008 gerealiseerd moet zijn en twee miljard aan besparingen moet opleveren. Bovendien wil het concern haar dochter GMAC (met een geschatte waarde van twintig miljard dollar) verkopen. Deze financiële dienstverlener maakt wel winst en zou voor een groot deel aan een investeerder verkocht kunnen worden. GM moet haar ‘investment ratings’ verhoogd zien te krijgen om weer aan gunstige kredieten te kunnen komen. GM heeft momenteel de zogenaamde ‘junk’ rating, de laagste status.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding