De manier van besturen van de onderneming VW staat toch al niet als geweldig te boek. In de zakenkrant Financial Times zegt een vertegenwoordiger van het Amerikaanse Tweedy Browne (een toptien investeerder in VW) er tegen te zijn dat ‘iemand’ van Porsche (in casu Ferdinand Piëch) in de raad van commissarissen van Volkswagen zitting heeft vanwege het gevaar van belangenverstrengeling. Woordvoerder Schrager van de Duitse aandeelhouder Union Investment (ook in de toptien) zegt er 'ontvankelijk' voor te zijn om te proberen Piëch te laten aftreden. Schrager: “Volkwagen eindigde als laatste in ons recent uitgevoerde onderzoek over corporate gouvernance. En door deze perikelen wordt onze ontevredenheid alleen maar groter.” Porsche bezit sinds kort 18,6 procent van de aandelen van VW en is daarmee de grootste aandeelhouder, groter zelfs dan deelstaat Niedersachsen (18,2 procent). Porsche krijgt nu in toenemende mate mot met de deelstaat omdat de sportautofabrikant haar topmanagers (ceo en cfo) in de raad van commissarissen van VW wil hebben, nog eens naast Piëch die nota bene voorzitter is. Piëch heeft twee petten op want zijn familie is samen met de familie Porsche honderd procent eigenaar van Porsche AG. Een rapport dat door VW is opgemaakt, beveelt ook aan dat Piëch aftreedt en dat er geen managers van Porsche in de rvc van VW zitting nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding