In Amerika is de laatste tijd de vraag naar meer zuinige auto’s gestegen. Als die trend volgend jaar doorzet, gaat het zwaar verliesgevende GM zich aanpassen. Topman Wagoner zegt in de zakenkrant Financial Times niet te weten of de recente piek in de benzineprijzen in de USA een permanente wijziging in de voorkeuren van het Amerikaanse publiek zal opleveren. Maar het bedrijf zou wel voorbereid moeten zijn. “Als ik kijk naar de trend van de afgelopen 45 dagen en ik extrapoleer dat op het komende jaar dan zal ons productieplan behoorlijk moeten veranderen.” De veranderende vraag treft GM in het bijzonder omdat het zich pas sinds kort meer is gaan richten op kleinere auto’s en crossover-suv’s . GM heeft zich een decennium lang geconcentreerd op de grote bakken (suv’s en pick-ups). Men verwacht dat de markt voor die auto's zal dalen naar 750-775 duizend eenheden per jaar. In het topjaar werden er negenhonderdduizend verkocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding