De verkoop zal een van de laatste wapenfeiten zijn van topman Jürgen Schrempp die volgend jaar wordt opgevolgd door Dieter Zetsche. Schrempp had als Groot Plan een wereldwijd autoconcern op te zetten, waarin met name ook Azië betrokken moest worden. Maar een serie tegenvallers gooide roet in het eten. Daimler investeerde zo'n tweeënhalf miljard euro in Mitsubishi Motors, waarin het in 2000 een aandeel kocht van 37 procent. Maar het is DC niet gelukt dat bedrijf weer op de rit te krijgen en daarom heeft het de investering grotendeels moeten afschrijven. Vorig jaar weigerde DC nog meer geld in Mitsubishi te steken en haar aandeel is sindsdien al geleidelijk aan afgenomen tot zo'n twaalfenhalf procent. Zowel DC als Mitsubishi hebben gezegd dat de joint ventures, zoals de ontwikkeling van motoren en de 'gezamenlijke fabriek voor de Mitsubishi Colt en Smart' (NedCar), niet door de verkoop beïnvloed worden. Dat schrijft de zakenkrant Financial Times. MMC is nu grotendeel eigendom van twee bedrijven onder de paraplu van Mitsubishi, namelijk Mitsubishi Heavy Industries en Mitsubishi Corporation, en van MUFG, de bank van de groep. De aandelen van DaimlerChrysler zijn verkocht aan institutionele beleggers. DC verkocht in de afgelopen periode ook al haar aandeel in het Koreaanse Hyundai. De vraag is nu wat het Duits-Amerikaanse concern voor strategie voor Azië heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding