NRC Handelsblad berichtte eerder dit jaar dat China de Verenigde Staten is voorbijgestreefd als grootste consument ter wereld. Alleen in olieconsumptie overtreffen de VS de Chinezen nog ruim, blijkt uit een rapport van het in Washington gevestigde Earth Policy Institute. Het rapport baseert zich op volume, en niet op de geldwaarde van de consumptie in China en de VS. De consumptie per hoofd van de bevolking ligt in Amerika aanzienlijk hoger dan in China. De Chinezen (1,3 miljard) kopen meer ijskasten, televisies en mobiele telefoons dan de Amerikanen (297 miljoen). Maar in het aantal auto's overtreft Amerika China nog steeds met een factor tien. China is na de VS ook de grootste producent van broeikasgassen, maar het land is in het kader van het klimaatverdrag van Kyoto niet verplicht die uitstoot terug te dringen omdat het nog wordt beschouwd als ontwikkelingsland. Chinese deskundigen zijn voorzichtig met de aanname dat China binnenkort een economische supermacht is. Zij wijzen erop dat de groeiende welvaartskloof tussen stad en platteland, de grote problemen bij de Chinese banken en een mogelijke oververhitting van de economie een stabiele groei kunnen dwarsbomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding