Het betreft Gerhard Cromme, de ‘vader’ van de Duitse code op het gebied van corporate governance. Hij heeft zijn zorgen geuit over de manier waarop Volkswagen met deze materie omgaat, aldus de zakenkrant Financial Times. Dit is opnieuw een negatief bericht voor het imago van Ferdinand Piëch. Hij is voorzitter van de rvc van Volkwagens en (privé) grootaandeelhouder van Porsche. De sportautofabrikant werd onlangs de grootste aandeelhouder van Volkswagen. Velen, waaronder de minister president van de deelstaat Niedersachsen, zijn van mening dat Piëch niet kan aanblijven in verband met mogelijke belangenverstrengeling. Maar hij blijft gewoon zitten, min of meer gesteund door de vertegenwoordigers van de werknemers in de rvc. In ruil daarvoor steunde hij de werknemers door de benoeming van Horst Neumann tot hoogste personeelsbaas van VW erdoor te drukken. Het management (in casu de ceo Bernd Pischetsrieder) en de vertegenwoordigers van de meeste grote aandeelhouders, waaronder Gerhard Cromme, zouden tegen Neumann zijn. Naar verwachting zal Pischetsrieder deze week aankondigen dat de Phaeton in Amerika aan de kant wordt gezet. De Phaeton is een van de luxe speeltjes die Piëch tot stand liet komen tijdens zijn vorige leven als voorganger van Pischetsrieder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding