Dat is nog eens vijfduizend meer dan wat eerder was aangekondigd. Op die manier zou GM zeven miljard dollar per jaar kunnen besparen. Als de plannen doorgaan, wordt de productiecapaciteit in de VS met vierhonderdduizend auto's per jaar teruggedraaid. Op dit moment draaien de meeste Amerikaanse fabrieken op hooguit 85 procent van hun capaciteit. General Motors heeft in de eerste negen maanden van dit jaar ruim vier miljard dollar verlies gedraaid in the states. Daarnaast dreigt de autofabrikant zwaar in de problemen te komen nu de werknemers van onderdelenbedrijf Delphi – dat kort geleden surceance heeft aangevraagd – met een maandenlange staking hebben gedreigd. Wagoner heeft in een persoonlijke brief aan alle 325 duizend medewerkers echter nadrukkelijk tegengesproken dat zijn onderneming echt in nood is.''Wij stevenen zeker niet af op een faillissement.” Volgens Wagoner zijn de balans en de liquiditeit van het concern 'robuust'. Hij blijft daarom bij zijn plan om de Amerikaanse divisie via nieuwe modellen, kostenbesparingen en een recente overeenkomst met de bonden over de torenhoge gezondheidskosten er weer bovenop te brengen. ''De zware verliezen in de VS kunnen niet voortduren. Daarom moet de strategie snel en effectief worden toegepast,'' aldus Wagoner.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding