Avtovaz is een private onderneming met een omzet van zo’n vijfenhalf miljard dollar per jaar. De regering probeert eigen mensen benoemd te krijgen in de bestuursraad. Dit is tot dusver de meest opmerkelijke poging van de Russische regering haar invloed over de belangrijke industrieën weer terug te krijgen. Dat schrijft de internationale zakenkrant Financial Times. De Russische staat heeft een aandeel van maar twee procent maar het zal ‘meerdere officials’ in de raad laten plaatsnemen. President Putin heeft diverse zwaargewichten uit zijn regering afgevaardigd om zitting te nemen in de bestuursraden van de grootste bedrijven van het land, zoals Aeroflot, Rosneft en Gazprom. Maar in het geval van Avtovaz is voor het eerst sprake van een private onderneming. Volgens analisten is dit een vorm van ‘stille renationalisatie’ van Avtovaz die volgt op de afgedwongen renationalisatie van Yukos, ooit Rusland grootste oliemaatschappij, en de acquisitie (voor dertien miljard dollar) van oliebedrijf Sibneft door staatsbedrijf Gazprom. De wijzigingen in de directieraad van Avtovaz volgen op het pensioen van ceo Vladimir Kadannikov, de man die de fabriek achttien jaar lang leidde en stemde voor de anonieme aandeelhouders.